Lliurament de premis de la regidoria de Promoció del Valencià
El divendres 12 de gener a les 20 hores va tindre lloc a l'auditori del Centre Social José Bernabéu el lliurament dels premis que l'Ajuntament de Mutxamel va convocar des de la regidoria de Promoció del Valencià l'any passat, l'alcalde, Sebastián Cañadas, i el regidor de promoció de Valencià, Rafael García Berenguer, van lliurar els trofeus.
Abans es va llegir un fragment de les obres guanyadores de narrativa, del relat de Manuel Roig Abad, Esperant el dijous, que va rebre el segon premi; i Alícia Castelló de León va llegir un fragment de l'obra que s'emportà el primer premi, El cabrer. Per últim Francisco Ortiz Alemany va fer una exposició del treball guanyador del III premi Manuel Antón.
El premiat amb el Manuel Antón d'enguany ha sigut Francisco Ortiz Alemany amb un treball sobre els nascuts en 1957, una aproximació a la vida mutxamelera acompanyant el grup de xiquets i xiquetes que van nàixer fa seixanta anys. Un estudi de la intrahistòria mutxamelera, el diccionari definix la intrahistòria com «Vida tradicional i domèstica que servix de fons permanent a la història canviant i visible». En la introducció a la publicació dels treballs de les XIV Jornades d'estudis locals d'Inca 2013 podem llegir «La intrahistòria, la vida diària dels pobles, la fan les persones. Unes amb més silenci i altres amb més rebombori; però el dia a dia conforma amb el pas del temps el que en el futur es recordarà amb més o menys intensitat. Quedaran o no en el record col·lectiu actuacions i fets als quals en moltes ocasions se'ls dóna una importància minsa en el moment que ocorren; però, que tenen recorregut en el futur. Actuacions i fets que, amb el pas del temps, ningú recorda qui les va iniciar, però que perduren. La feina del dia a dia, la intrahistòria, la fan les persones.» Paraules que definixen perfectament l'esperit i el cor d'este treball que ens acosta a la història del municipi.
El primer premi del certamen de narrativa Vila de Mutxamel ha sigut per a Alícia M. Castelló de León, per l'obra El cabrer, i el segon premi a Manuel Roig Abad, pel relat Esperant el dijous. Dos relats molt diferents però amb una clara voluntat de creació en valencià, el primer de temàtica rural, sap captar l'atenció del lector i manté la intriga fins al final. El segon és un text metaliterari que parla de l'estima a les paraules i el plaer per la lectura; i el desig de voler transmetre-la als fills.
L'Ajuntament de Mutxamel vol obrir l'any amb el lliurament d'estos premis per convidar a la participació en la convocatòria de la nova edició, perquè com van manifestar el regidor de Promoció de Valencià, Rafael García, en l'obertura del acte i l'alcalde, Sebastián Cañadas, en la clausura, al 2018 es manté la voluntat de promoure la creació en valencià i els estudis divulgatius sobre Mutxamel.