Carles Mulet: “Els botiflers podran esborrar el nom d'un carrer, però no podran esborrar ni la figura, ni la llengua ni el treball de Valor”
Compromís reclama al Govern que l'Institut Cervantes realitze una campanya de promoció d'autors valencians en l'exterior i reivindica a Enric Valor després de la decisió de Mutxamel
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reivindicat hui al Senat en la seua intervenció la necessitat de protegir, mantindre i transmetre el patrimoni i les llengües. “Com escriure-la, com conjugar els verbs, els contes que contaven les nostres besàvies a les nostres àvies, tot això, és patrimoni que hem de protegir, i que els i les valencianes tenim viu gràcies al treball de persones imprescindibles com l'escritor i lingüista Enric Valor a qui la dreta de PP, Cs i Vox preveuen eliminar el seu nom d'una avinguda a Mutxamel”, ha lamentat Mulet.
Mulet ha remarcat que al igual que el nostre planeta, s'ha de cuidar el patrimoni cultural. “A més de la nostra terra, el com estar en ella també és un patrimoni que hem de cuidar, mantindre i transmetre. Els botiflers podran esborrar el nom d'un carrer d'un municipi, però no podran esborrar ni la figura ni el treball d’Enric Valor, ni tampoc la nostra llengua”, ha dit.
La coalició ha realitzat una petició al Govern perquè l'Institut Cervantes pare atenció i realitze alguna promoció exterior d'autors valencians com Enric Valor. “Parlem d'un patrimoni cultural que hauria de ser protegit i difós des d'aquesta institució, donat l'enorme interès de la nostra literatura. Des del Tirant lo Blanc fins a la literatura moderna, el País Valencià ha sigut focus emissor de grans autors i la valenciana va aconseguir la categoria literària abans que el Segle d'Or castellà o el portuguès, però lamentablement continua sent una gran desconeguda en la resta de l'Estat quan no, els seus autors ignorats o maltractats”, ha lamentat.
Servisca com a exemple el cas d'Enric Valor, escriptor novel·lista que va destacar també en el camp del folklore, recopilant contes, rondalles i històries populars de comarques valencianes, que es plasmaren en les seues Rondalles. Va ser un dels principals promotors de l'estandardització i normalització del valencià. L'Ajuntament de Mutxamel, -governat per PP, Cs i Vox- no ha tingut major atreviment que llevar-li el seu nom d'una avinguda en la població (batejada per unanimitat) i rebatejar-la per ‘Espanya’. “Si no li posem remei, este és l'objectiu de pactes d'este estil, acabar amb la diversitat i seguir amb la uniformització, el centralisme i les desigualtats”, ha conclòs.