El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries 'González Martí' de València augmenta més del 50% les visites el 2021
Tot i la millora indubtable que donen aquestes dades, les xifres de visita estan encara lluny d'assolir els nivells previs a l'esclat de la crisi sanitària
En línies generals, el públic es va mostrar caut en tornar a les sales dels museus durant els primers mesos de l'any, en què l'afluència es va mantenir en xifres discretes; a partir de juny, els números mostren una recuperació important de l'hàbit de visita a museus, mantinguda fins a final d'any, sent octubre el mes en què s'han produït més visites.
A nivell individual, el museu més visitat ha estat de nou el Museu Arqueològic Nacional (329.714 visites), seguit del Museu Sorolla, que frega els 200.000 visitants (199.594, un 66% més que el 2020) i del Museu Nacional d'Art Romà de Mèrida, que suma 161.264 i registra, a més, un increment marcat del 84,6%.
Per sobre de les 100.000 visites se situa el Museu Nacional Centre de Recerca d'Altamira (131.128), així com els dos Museus Estatals ubicats a Toledo: el Museu del Greco, que ha vist augmentar les visites en un 129,7% en relació amb 2020, amb un total de 120.536, i el Museu Sefardí, que ha rebut 117.587 visitants i que puja un 84,5 %.
El saldo positiu, en termes comparatius, respecte a l'any anterior, es registra a la gran majoria dels Museus Estatals. Dels 16 museus que componen la xarxa, 14 milloren les dades respecte al 2020.
Major percentatge d'augment
El percentatge més alt d'augment, d'un 214,5%, s'ha produït al Museu Nacional d'Arqueologia Subaquàtica. ARQUA, ubicat a Cartagena. L'espectacular pujada es deu entre altres raons al fet que el Museu ha pogut obrir durant l'any complet, després d'un 2020 en què va haver de tancar durant diversos mesos degut no només a la pandèmia, sinó també a les obres escomeses per millorar-ne les infraestructures.
El segueix en percentatge d'augment el Museu Casa de Cervantes de Valladolid, que ha vist incrementades les visites en un 145,1%.
Altres museus registren així mateix pujades molt considerables, com el Museu Cerralbo, que amb les seves 99.024 visites millora un 73%; el Museu Nacional d'Antropologia, que tanca l'any amb un 77,3% d'augment (60.070 visites), o el Museu Nacional d'Arts Decoratives, amb un increment del 62,8% (48.896 visites).
Pugen per sobre del 50%, en relació al 2020, el Museu Nacional del Romanticisme (57,5%, 76.132), el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries 'González Martí' de València (96.199 visites, que suposen un augment del 57% ,4%), i el Museu Nacional d'Escultura de Valladolid, que arriba als 88.159 visitants i registra així un increment del 56,5% en relació amb l'any 2020.
Nivells inferiors a abans de la pandèmia
Tot i la millora indubtable que donen aquestes dades, les xifres de visita estan encara lluny d'assolir els nivells previs a l'esclat de la crisi sanitària. El nombre global de visitants el 2021 és un 43,2% inferior al del 2019, últim any de referència anterior a la pandèmia. La recuperació de la confiança del públic ha estat parcial i gradual, ia més a més els museus han acusat en gran mesura les restriccions d'aforament que afecten els públics que acudeixen en grup, com són els estudiants i els turistes.
Entre els factors que han afavorit l'increment registrat hi ha la programació expositiva dels museus. L'esforç d'adaptació contínua que exigeix la crisi sanitària no ha impedit als museus oferir el 2021 una programació rica en varietat i qualitat, fet que ha incidit en l'afluència de visitants. Alguns dels millors registres se situen, de fet, en dates coincidents amb el període dobertura d'exposicions destacades.
Així passa al Museu Arqueològic Nacional, que registra el seu pic de visites a l'octubre, després d'obrir al públic 'Tresors arqueològics de Romania. Les arrels dàcies i romanes', o al Museu Nacional d'Arts Decoratives, que fa el mateix al novembre després de l'obertura de la mostra dedicada a Paula Scher, dins el festival Madrid Gràfica.
Programació variada i de qualitat
El Museu Nacional d'Antropologia, per la seva banda, tanca l'any amb bones dades després de la inauguració de BIBA CHAMORU. Cultura i identitat de les illes Marianes'. Fora de Madrid, exposicions com 'Non Finito. L'art de l'inacabat', al Museu Nacional d'Escultura a Valladolid, o 'Grupo Tolmo. 50 anys de viatge creatiu', al Museu del Greco, a Toledo, han contribuït a dissenyar una tardor cultural d'enorme interès.
El 2021, a més, el Ministeri de Cultura i Esport ha emprès importants obres de millora d'infraestructures a diversos museus, entre les quals es compten la reforma de la coberta i lluerna al Museu Nacional d'Antropologia, o les obres efectuades al Museu del Vestit. CIPE., que va reobrir les portes al públic el 27 d'octubre passat amb un muntatge expositiu de la seva col·lecció permanent completament renovat.