Els municipis valencians podran optar a ajudes per a reduir el consum d'energia en els edificis públics
La Generalitat oferirà assistència als ajuntaments per a optar als 600 milions d'ajudes
La Generalitat oferirà assistència tècnica als ajuntaments que ho requerisquen per a la tramitació de sol·licituds de les ajudes estatals destinades a les entitats locals per a la rehabilitació sostenible dels seus edificis de titularitat pública.
Precisament el Ministeri d'Agenda Urbana va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) del passat divendres 11 de març aquestes ajudes, dotades amb un import global de 600 milions d'euros provinents del fons assignat al Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea.
El director general d'Administració Local, Toni Such, ha animat a les corporacions locals a sol·licitar aquestes ajudes, convocades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i pertanyents al Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), que busquen renovar el parc d'edificis de titularitat local i reduir un 30% el consum d'energia primària no renovable en aquestes instal·lacions.
Sobre aquest tema, Such, ha assenyalat que “la Generalitat col·laborarà amb assistència tècnica amb els municipis en la tramitació de les sol·licituds”, i ha subratllat que, en l'actual context de crisi energètica que viu la societat europea a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per Rússia, “aquestes ajudes adquireixen una especial rellevància, perquè estan enfocades perquè els municipis puguen rehabilitar els seus edificis públics i millorar la seua eficiència energètica”.
Els ajuntaments i diputacions tindran un termini de 45 dies naturals per a sol·licitar les ajudes de la primera línia pressupostària del programa, pressupostada amb una consignació de 250 milions d'euros; i de 90 dies naturals per a presentar la sol·licitud d'ajudes de la segona línia, de 350 milions, a comptar des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en BOE.
Així mateix, el director general d'Administració Local Antoni Such ha ressaltat que “la rehabilitació integral no solament repercuteix en l'estructura i bellesa dels edificis públics”, sinó que també en ho fa en “la millora del servei públic que ofereixen als ciutadans”.
Dues línies d'ajudes
Les subvencions establides en aquesta convocatòria s'estructuren en dues línies. La primera d'elles disposa d'un pressupost de 250 milions d'euros, i els ajuntaments i diputacions tindran fins al 25 d'abril de 2022 per a presentar les sol·licituds. Les actuacions susceptibles de ser finançades amb càrrec a aquesta línia han d'estar finalitzades i disposar d'acta de recepció d'obra abans del 30 de setembre de 2024.
La segona d'elles disposa d'un pressupost de 350 milions d'euros, i el tancament de la convocatòria serà el 9 de juny de 2022. Les actuacions susceptibles de ser finançades amb càrrec a aquesta línia han d'estar finalitzades i disposar d'acta de recepció d'obra abans del 31 de març de 2026.
Objectius PRTR
A més, per a contribuir als objectius finals del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants PRTR, les actuacions a finançar han de ser solvents tècnica i financerament perquè estiguen efectivament implantades i en funcionament abans del quart trimestre de 2024 les més primerenques, o del segon trimestre de 2026.
Així mateix, a més d'aconseguir un estalvi energètic de més d'un 30%, entre els requisits d'aplicació de les actuacions destaca el de disposar d'un pla de gestió de residus, que supose la preparació per a la reutilització, reciclatge o valoració de, almenys, un 70% dels residus no perillosos que puguen generar-se en el desenvolupament de les obres.