elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Multa milionària a quatre aerolínies per cobrar l'equipatge de mà

Multa milionària a quatre aerolínies per cobrar l'equipatge de mà
  • Facua portava batallant des de 2018 estes pràctiques: es tracta de les primeres sancions i les més altes de la història

La Secretaria General de Consum del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha resolt un expedient sancionador pel qual multa amb més de 150 milions d'euros a Ryanair, Vueling, EasyJet i Volotea pel cobrament d'un càrrec extra als usuaris que porten equipatge de mà en cabina, una pràctica denunciada per FACUA-Consumidors en Acció des de 2018.

Les multes també inclouen altres tres pràctiques il·lícites: el cobrament per selecció de seient quan es viatja amb persones dependents, com a discapacitats i xiquets xicotets, que igual que l'assumpte de l'equipatge de mà ha sigut classificat com a infracció molt greu. I altres dos per infraccions qualificades com a greus: prohibir el pagament en metàl·lic en la compra de bitllets en els aeroports i la “falta de transparència en la informació contractual” sobre preus, que dificulta la comparabilitat entre ofertes. La notícia ha sigut avançada este divendres per la Cadena SER.

FACUA valora molt positivament esta fita històrica en la protecció dels drets dels consumidors dut a terme des del ministeri de Pablo Bustinduy. “Han sigut quasi sis anys batallant per a aconseguir que les autoritats actuaren contra unes pràctiques per les quals les aerolínies venen unflant il·lícitament els seus beneficis i per fi ho hem aconseguit”, assenyala el secretari general de l'associació, Rubén Sánchez, que anima als usuaris afectats a reclamar els seus diners.

Sánchez ha posat també en valor que “el que fora director general de consum del Govern balear en l'anterior legislatura, Félix Alonso, decidira arxivar tant els expedients sancionadors que havia obert després de les denúncies de FACUA contra Ryanair i Vueling com els que va iniciar d'ofici després contra EasyJet i Volotea per a demanar al Ministeri de Consum que assumira les actuacions a fi que les multes foren molt més elevades”.

FACUA advertix que els consumidors tenen dret a reclamar la devolució d'estos càrrecs extra i assenyala que està tramitant nombrosos casos en defensa d'afectats. En cas de rebre resposta negativa de les aerolínies, l'associació els insta a interposar denúncies davant les autoritats de consum de les seues comunitats autònomes sol·licitant sancions i a acudir als tribunals. Poden fer-ho sense cost, ja que per a quantitats inferiors a 2.000 euros no és obligatori acudir amb advocat ni procurador.

La multa més alta, per a Ryanair
Les companyia objecte de la major sanció és Ryanair, la primera que va començar a cobrar per l'equipatge de mà, al novembre de 2018. Després d'ella, Vueling, i a continuació, a molta major distància, EasyJet i Volotea.

Es tracta de les primeres multes imposades per l'autoritat de Consum del Govern d'Espanya des que va assumir la potestat sancionadora al maig de 2022. Ho va fer a conseqüència d'una modificació de la llei general per a la defensa dels consumidors introduïda arran de reivindicacions històriques de FACUA que van ser assumides pel ministre Alberto Garzón. Fins llavors, es tractava d'una competència exclusiva de les administracions de consum autonòmiques i municipals.

Les sancions són també les més altes que ha aplicat en la història una autoritat de protecció dels consumidors. De fet, la imposada a Ryanair multiplica per molt els imports de les quals fins ara ocupaven els dos primers llocs del rànquing per la seua quantia, en tots dos casos també conseqüència de denúncies de FACUA. Es tracta dels ridículs 3,15 milions d'euros amb els quals la Junta d'Andalusia va multar a Unicaja en 2017 per la clàusula sol de les seues hipoteques i els 2,9 milions imposats per la Comunitat de Madrid en 2007 per l'arredoniment a l'alça en la facturació de les crides, un altre frau denunciat per FACUA que cada any reportava a les companyies de mòbil més de mil milions d'euros.

2021: Primera denúncia de FACUA en el ministeri

FACUA va interposar la primera denúncia davant el Ministeri de Consum pel cobrament de l'equipatge de mà a l'octubre de 2021, concretament contra Vueling. Anteriorment, en 2018, ja havia denunciat a Ryanair i Wizzair davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per este motiu, sense que cap dels dos organismes li comunicara cap mena d'actuació sobre aquest tema.

L'associació també ve denunciant estes irregularitats des de fa sis anys davant diferents autoritats autonòmiques de consum. Una d'elles és la Direcció General de Consum del Govern balear. Este organisme es va inhibir en favor del Ministeri de Consum perquè obrira expedients sancionadors contra les aerolínies, de manera que la quantia de la multa fora ponderada pels beneficis il·lícits obtinguts a nivell nacional.

Al març de 2021, Balears va decidir obrir expedient sancionador a Ryanair per estes pràctiques a conseqüència de la denúncia interposada per FACUA tres anys arrere. A l'abril de 2022, li va obrir un altre a Vueling després d'una altra denúncia de l'associació. Posteriorment, va expedientar també a EasyJet i Volotea a conseqüència d'un control realitzat d'ofici sobre les webs de les companyies que operaven a les illes. Però l'any passat va decidir arxivar tots estos expedients sancionadors perquè fora el ministeri el que multara.

El Ministeri de Consum també va expedientar a les companyies aèries per no permetre pagaments en metàl·lic en els aeroports i per la imposició del pagament d'una tarifa a menors i persones dependents per viatjar asseguts al costat dels seus acompanyants.

Què diu la llei

En les seues denúncies davant el ministeri i les autoritats autonòmiques de consum, FACUA ve argumentant que el cobrament per l'equipatge de mà vulnera tant la legislació del sector aeri com la de defensa dels consumidors.

Així, l'associació advertix que incomplix la Llei de Navegació Aèria, on s'establix que “el transportista estarà obligat a transportar de manera gratuïta en cabina, com a equipatge de mà, els objectes i embalums que el viatger porte amb si“. Només contempla com a excepcions “raones de seguretat, vinculades al pes o a la grandària de l'objecte en relació amb les característiques de l'aeronau“.

D'igual forma, l'article 82 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual siga aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, arreplega com a clàusules abusives totes aquelles “estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament que causen, en perjucio del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i les parts que es deriven del contracte“, així com aquelles que “limiten els drets del consumidor i usuari“, “determinen la falta de reciprocitat en el contracte” i “resulten desproporcionades en relació amb el perfeccionament i execució del contracte“, entre altres.

Pujar