Els motius pels quals la Comunitat pot passar el dilluns a la fase 1
La proposta presentada al Ministeri posa en relleu la capacitat del sistema sanitari valencià per a afrontar la desescalada
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha informat de la proposta que la Comunitat Valenciana ha presentat al Ministeri de Sanitat per a poder passar dilluns que ve, 11 de maig, a la Fase 1 amb totes les garanties per a l'assistència sanitària.
Barceló ha assegurat que la Comunitat Valenciana té capacitat per a albergar 965 llits de crítics, entre l'àmbit públic (747 llits) i el privat (218 llits) i per a aconseguir 18.992 llits d'aguts, comptant les disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.
D'altra banda, en Atenció Primària, la sanitat pública valenciana disposa de 13.400 professionals en plantilla, i s'han realitzat 746 contractes per al reforç de l'atenció sanitària durant la pandèmia.
A més, s'han obert dos procés extraordinaris: un de selecció per als residents que finalitzen el seu període de residència aquest mes, tant per a les 156 places de medicina familiar i comunitària, com per a les 70 places d'infermeria; i un altre per a estudiants que estiguen en l'últim any de carrera d'infermeria i que obtinguen la titulació.
La consellera ha explicat també que durant tota la crisi “hem mantingut l'atenció primària reorganitzant els Consultoris Auxiliars per a reforçar l'atenció, per via telefònica o telemàtica”.
En aquest sentit, per a les successives fases de la desescalada, la Conselleria de Sanitat ha proposat circuits alternatius per a pacients covid i no covid i sales específiques per a evitar el risc de contagis. A més, es fomentarà el triatge telefònic i la telemedicina, sempre garantint l'assistència física per als pacients que el necessiten. Pel que fa a Atenció Hospitalària, la Comunitat Valenciana disposa de 37.000 professionals i, segons ha destacat la consellera, s'han realitzat 4.107 contractes nous.
Igual que en Primària, s'ha obert un procés extraordinari per a permetre la continuïtat en l'exercici de 595 facultatius i 80 professionals d'infermeria. També als hospitals s'instal·laran circuits diferenciats per a pacients covid i no covid, i es garantirà la màxima capacitat comptant amb hotels medicalitzats en tots els departaments de salut (12 a la província de Castelló, 25 a València i 20 a Alacant) i amb els hospitals de campanya en els 3 hospitals base.
La consellera ha manifestat que “ahir vam exposar tant la capacitat que té el sistema sanitari valencià, com les estructures, xarxes i equips que han permés afrontar aquesta pandèmia amb garanties d'atenció sanitària a tots els valencians i valencianes”. Per això, ha insistit, “confiem que el Ministeri siga capaç de valorar no sols l'esforç del sistema de salut en el seu conjunt, sinó el de tota la societat valenciana per a superar aquesta crisi”.
Laboratoris per al diagnòstic de coronavirus
D'altra banda, Ana Barceló ha explicat que s'ha estés la xarxa de laboratoris per a la realització de proves diagnòstiques de coronavirus. Al començament de la pandèmia, la Comunitat Valenciana comptava amb 7 laboratoris en les tres províncies: a Castelló, l'Hospital General; a València, Hospital Clínic, Hospital La Fe, Hospital Doctor Peset i Hospital General; i a Alacant, Hospital General d'Alacant i Hospital General d'Elx.
En l'actualitat, s'ha estés la xarxa de laboratoris a l'Hospital Arnau de Vilanova-Llíria, Hospital de la Ribera, Hospital Francesc de Borja de Gandia i Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva Ontinyent. L'objectiu, segons la consellera, és disposar de laboratoris en tots els departaments de salut, començant pròximament amb els departaments de salut de Dénia i Alcoi.
A més, s'han acreditat per a l'anàlisi de mostres a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, Unitat d'Anàlisi en Sanitat Animal i la Universitat Jaume I de Castelló. I estan en procés d'acreditació el Centre d'Investigació Príncep Felip, la Universitat Miguel Hernández d'Elx i l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial).
La consellera ha destacat que en aquests moments “tenim una capacitat de realització de 5.700 PCR al dia a través dels departaments, 2.000 PCR al dia amb fundacions i, d'acreditar-se els laboratoris pendents, s'augmentaria en 1.500 proves més”.
Des de l'esclat de la pandèmia, la Conselleria de Sanitat ha creat 11 llocs de Facultatiu Especialista en Microbiologia i 47 de Tècnic Especialista de Laboratori, que s'ampliaran per a la fase de desescalada amb 14 places més de Facultatiu Especialista i 25 places més de Tècnic de Laboratori