Realitzen cremes prescrites al mont de Morella la Vella
Aquesta és una eina eficaç per a l’eliminació de vegetació i prevenció d’incendis forestals
Avui s’han realitzat cremes prescrites al mont de Morella la Vella. Aquestes estan dins de les pràctiques de gestió del combustible emprat per les diferents administracions per a la prevenció d’incendis forestals. A més, constitueix una eina molt eficaç per a l’eliminació de la vegetació, la reducció de la càrrega de combustible i la prevenció d’incendis forestals.
Cal explicar que una crema prescrita és l'aplicació controlada del foc a estructures de vegetació, sota unes condicions meteorològiques, de combustible i topogràfiques fixades, amb la intenció d'aconseguir un objectiu determinat. Les cremes prescrites persegueixen diferents objectius concrets i mesurables en funció dels diversos escenaris, sent els més comuns, la millora d'àrees agrícoles i ramaderes, així com la creació de discontinuïtats en la vegetació, millora de l'hàbitat de la vida silvestre i la protecció de nuclis rurals i de masses arbrades, a més de constituir una eina formativa dels serveis d'extinció d'un grandíssim valor.
La Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat impulsa diverses línies d'investigació i implementació dels recursos i infraestructures, amb l'objectiu de millorar la prevenció d'incendis forestals, entre les quals es troba l'ús del foc prescrit, tècnica molt avançada i consolidada en altres regions del món, però que resulta poc utilitzada al nostre territori. En aquest sentit, va aprovar un pla de cremes en la muntanya d'utilitat pública núm. 128, denominat Morella la Vella, propietat de la Generalitat i situat al terme de Morella, amb l'objectiu de reducció del risc d'incendis, regeneració de pastures i investigació. A més, s'aprofitarà per a millorar la formació i pràctica dels bombers forestals en l'ús del foc tècnic com a eina d'atac indirecte en extinció d'incendis forestals.
El regidor de Medi Ambient, Monts i Camins Públics, Joel Pascual, ha destacat que “aquestes pràctiques són molt importants i necessàries per a la prevenció d’incendis forestals, així com saber com actuar en cas que succeïren”. L’edil ha explicat que “aquesta actuació s’ha coordinat des de la Generalitat Valenciana i han participat diferents cossos de bombers i entitats relacionades amb la prevenció d’incendis”. Joel ha comentat que “la setmana passada vam tindre una reunió informativa on es van explicar els diferents treballs que anaven a realitzar durant la jornada”.
La crema s’ha realitzat avui amb les condicions òptimes, i en ella han participat recursos de la direcció general de prevenció d'incendis, tècnics forestals i agents mediambientals de la Generalitat, la unitat tècnica d'anàlisi d'incendis UT902, personal del servei de vigilància preventiva, de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, del Consorci Provincial de Bombers de la Generalitat i del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat. Està prevista la incorporació a aquest dispositiu de dos tècnics forestals EPRIF del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. El treball de recerca, en el qual s'inclouen tasques prèvies i la presa de dades per a seguiment i avaluació posterior de les cremes, ho realitzarà personal del CIDE-CSIC i de la Fundació CEAM.