Patricia Puerta afirma que la Diputació de Castelló treballarà per impulsar una xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere
La vicepresidenta i diputada provincial d'Igualtat ha inaugurat les jornades contra la violència masclista que se celebren avui a Morella
La vicepresidenta i diputada provincial, Patricia Puerta, ha inaugurat avui les jornades contra la violència masclista que se celebren a l'Ajuntament de Morella on ha afirmat que la Diputació de Castelló "treballarà per impulsar una xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere i masclista a la província de Castelló". Per a això, Puerta ha assenyalat la necessitat de "fomentar la col·laboració i coordinació entre les diferents administracions i altres agents implicats, així com organitzacions públiques i privades que treballen en aquest tema". A l'acte d'inauguració també ha assistit l'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, qui ha agraït la "implicació" de la Diputació de Castelló en matèria d'igualtat.
En aquest sentit, Puerta ha destacat que l'àrea d'Igualtat de la Diputació de Castelló "es compromet a facilitar la formació al personal tècnic i polític d'entitats locals, amb independència de l'àrea, en el coneixement, la prevenció i l'erradicació de la violència de gènere i masclista, tenint en compte el principi d'interseccionalitat i les característiques concretes del medi rural".
Referent a això, la vicepresidenta ha recordat que, durant els anys 2020 i 2021, la Diputació de Castelló ha incorporat el finançament de plans municipals contra la violència gènere a favor d'ajuntaments i mancomunitats a través de la convocatòria de subvencions i, en 2022, a través del fons de cooperació municipal.
Així mateix, la institució provincial també assumeix el compromís de crear sensibilitat per a la prevenció de la violència de gènere i masclista des del finançament d'estudis i recerques —com la càtedra UNED - Diputació de Castelló d'Igualtat i Benestar Psicològic i Emocional, col·laboradora també en aquestes jornades— , fins a la posada en marxa d'accions coeducadores, premis i concursos — com el de microrelats dirigit a estudiants i que enguany ha convocat la 12a edició— , campanyes de comunicació ciutadana o la commemoració del 25 de novembre, entre altres.
Taules de treball
Després de la inauguració, la jornada 'Filant una xarxa provincial de municipis protegits contra la violència de gènere i masclista' ha seguit amb la ponència de l'especialista en medicina preventiva i salut pública i activista, Vita Arrufat Gallén en la que ha sigut la primera taula de reflexió i treball titulada 'Xarxes imprescindibles per a abordar la violència de gènere i masclista. Aliances i col·laboracions'.
A continuació ha tingut lloc la segona taula de reflexió i treball sobre 'Sexe i gènere, les seues disputes i confusions' que ha estat moderada per la cap de la secció d'Igualtat de la Diputació de Castelló, Ana M. Portal Nieto, i ha intervingut la filòsofa Rosa María Rodríguez Magda, autora d'una trentena de llibres de pensament contemporani i feminisme, Premi Isabel Ferrer de la Generalitat Valenciana en 2021 i Premi Dones Progressistes en 2022.
Per a concloure la sessió del matí, s'han abordat els recursos provincials en un espai compartit per serveis experts en atenció directa a la violència com els Centres Dona Rural de Sant Mateu i Sogorb, jutjats i oficina de la víctima del delicte, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i la Xarxa d'Agents d'Igualtat a la província. Aquesta taula ha estat moderada per representants de l'Associació de Dons dels Ports, l'agent d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilafranca, Elena Martínez Hurtado, i l'agent d'Igualtat de l'Ajuntament de Morella, Mari Pau Giner.