Morella celebrarà un complet Early Music Morella amb una important baixada de pressupost
La situació econòmica del consistori obliga a reduir la despesa del festival de música medieval en la seua 13a edició
La regidora de Cultura agraeix l’esforç de l’organització per continuar apostant per Morella
Morella celebrarà el festival Early Músic Morella del 19 al 25 de juliol a les portes del 55 Sexenni i ho farà amb una reducció de despesa per a l’Ajuntament degut a la situació econòmica del consistori. D’aquesta manera, el festival perdrà bona part de l’aportació municipal que en la passada edició va superar els 44.000 euros entre despesa de recursos propis, contractacions directes a l’organització, serveis externs i una subvenció de 19.000 euros de la Conselleria de Cultura i Esport.
Després de traslladar la situació, amb un compromís màxim d’aportació municipal de 10.000 euros per a l’edició del 2024, des de la direcció del festival han apostat per continuar realitzant tant el curs com el festival en la ciutat de Morella. D’aquesta manera, el consistori es reserva aquesta quantitat, de la qual intentarà aconseguir almenys la meitat a través d’una subvenció perquè el cost es quede molt reduït. “Pràcticament, des del primer dia que vam començar a preparar l’edició d’aquest any els vam explicar als organitzadors la nostra realitat i la impossibilitat de tornar a fer una despesa tan gran com la que ens vam trobar en 2023 en quant vam entrar al govern”, ha explicat la regidora de Cultura, Ruth Martínez. “Per la meua banda sols em queda agrair a l’Associació Cultural Comes que hagen decidit continuar apostant per Morella amb les condicions que els podem oferir i que siga una edició d’èxit amb un gran programa d’activitats com el que han preparat. És innegable l’impacte econòmic, social i cultural que el festival aporta a la nostra ciutat, ja que alberga més de 120 alumnes i prestigiosos intèrprets d’arreu del món pel que ens dol haver hagut de prendre aquestes mesures dràstiques. La confiança que han depositat en Morella no sols ens ompli d’orgull i satisfacció, sinó que també ens inspira a seguir treballant per a mantindre i continuar garantint l’èxit del festival”.
El festival
El XIII Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l'Associació Cultural Comes, se celebrarà del 19 al 25 de juliol sota el lema Ritual i s'endinsarà en el món espiritual, de la tradició, el costum, la festa, la llegenda i el folklore, elements clau en la cultura humana que es transmeten de generació en generació i reflecteixen les creences i valors d'una comunitat. Aquesta edició coincideix amb el 55é Sexenni de Morella, una festivitat que s'inicia en 1673 quan les autoritats civils de la ciutat, a petició del poble, van jurar un vot a la Verge de Vallivana en senyal d'agraïment després de deslliurar-se d'una terrible plaga de pesta l'any anterior, que consistia en el compromís de celebrar un solemne novenari cada sis anys en honor de la Verge.
Early Music Morella albergarà 12 concerts i nombroses propostes complementàries. I el curs, el seu vessant formatiu a càrrec de prestigiosos músics, comptarà amb classes de cant (gregorià, renaixentista, barroc, sefardí i arabo-andalusí), alta capella, flautes, contrapunt improvisat, cor i direcció coral, orgues i teclats històrics, vihuela d'arc, viella, viola de gamba, música de cambra, vihuela de mà, tiorba, guitarra; així com d'interpretació de música tradicional, amb música modal i andalusina (kanun i oud); ritme i música persa; rondalla, dolçaina i llengüeta doble; i tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal; i escola medieval per a nens.
Carles Magraner, director del festival, assegura que “tenim com a objectiu consolidar Early Music Morella com un festival de referència a Europa i el Magreb amb una programació que reuneix a reconeguts artistes i intèrprets de música antiga i tradicional, així com a intel·lectuals i grans coneixedors d’aquests àmbits musicals”. El director artístic i musicòleg subratlla que “el segell de qualitat de l'Associació Europea de Festivals ens indica que estem en el bon camí”; i assenyala que “la presència any rere any de desenes de joves músics nacionals i internacionals, amb alumnes becats d'Algèria i el Marroc, ens anima a potenciar la nostra proposta pedagògica”.