Moncofa insta a la Generalitat a elaborar un protocol per a la volta dels bous al carrer
José Mª Andrés: “Estem veient com en les diferents fases de la desescalada s'estan autoritzant diferents tipus d'actes amb limitacions d'aforaments per qüestió de seguretat"
L'equip de Govern de Moncofa ha presentat una moció per a debatre i aprovar en el pròxim Ple per a instar a la Generalitat que elabore un protocol. En el text presentat se sol·licita a la Direcció General de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Comunitat Valenciana, com a responsable d'autoritzar els festejos populars de Bous al Carrer, que cree de manera urgent un protocol per a celebrar festejos taurins als carrers i s'autoritzen de nou.
José María Andrés, portaveu de l'equip de govern moncofense, apunta al fet que “la Direcció General de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències és la competent per a aprovar la celebració de festes de ‘bous al carrer’. Per això és imprescindible que prepare ja tot el necessari perquè puguem celebrar aquestes festes tradicionals als pobles quan es puga”.
Andrés argumenta que “estem veient com en les diferents fases d'aquesta desescalada s'estan autoritzant ja diferents tipus d'actes i d'activitats d'oci amb limitacions d'aforaments per qüestió de seguretat. I cal tenir en compte que els ‘bous al carrer’ també tenen una tradició molt arrelada en aquest territori i, per descomptat, a Moncofa. A més els festejos taurins són un important motor econòmic en la nostra zona. Per això volem instar al Consell que faça el seu treball ja i elabore el protocol perquè, com a la pandèmia ho permeta, es puguen activar els festejos de ‘bous al carrer’, igual que ja s'han aprovat altres activitats”.
Cal tenir en compte que diverses comunitats espanyoles, com Navarra i Aragó, ja han començat a crear un protocol amb certes condicions i normes perquè es puguen realitzar de nou festejos taurins als carrers dels pobles. Aquestes normes no es diferenciaran molt de les quals ja s'han imposat en altres activitats que ja han obert com, per exemple, les esportives, gimnasos, culturals, electorals, socials o d'oci, on el públic i els participants acudeixen amb precaució i, amb diversos components comú, com les màscares.
La Comunitat Valenciana concentra el 50% dels festejos taurins
José María Andrés recorda que la Comunitat Valenciana concentra aproximadament el 50% dels festejos taurins que se celebren a Espanya, “per això és necessari que comptem amb un protocol d'actuació per a tornar a recuperar la normalitat en aquesta nova etapa provocada pel COVID-19, i d'això es tracta precisament aquesta moció, que tornen els bous als carrers”.
En la seua moció, l'equip de Govern insisteix que Moncofa és una de les poblacions taurines de la comarca i província de Castelló, per la qualitat i el prestigi dels bous que corren pels carrers, la qual cosa fa que siga un municipi influent dins de la província de Castelló. Per tot això, les penyes taurines de Moncofa, més els prop de 300 pobles de la Comunitat que celebren més de 9.000 festejos taurins cada any, més els ramaders de brau i totes les empreses que treballen al voltant de la festa popular i de la lídia ordinària, no pot permetre's passar un nou any sense festejos quan ja existeixen mitjans i coneixement sobre la pandèmia amb els quals es pot crear un protocol perquè als pobles i recintes que compliren les condicions que s'establira en un protocol per part de la direcció d'espectacles de la Conselleria, perquè es pogueren realitzar els festejos.
“En diferents àrees, com l'esportiva, la d'espectacles, les de les campanyes electorals, etc. s'han marcat normes especials per a la seua celebració, així com aforaments en locals amb mesures diferents. De la mateixa manera, en els festejos taurins dels carrers pot, i deu, fer-se el mateix i autoritzar-se en els recintes que sí que puguen complir el protocol que marcara la Conselleria”, explica el tinent alcalde de l'Ajuntament de Moncofa.
Un important motor econòmic per a moltes famílies
Convé recordar que les festes taurines en la Comunitat Valenciana mouen a l'any quasi 500 milions d'euros i donen treball a milers de famílies. Per a això, les penyes i comissions organitzadores de festes taurines de la Comunitat han d'adequar i implementar les mesures que s'establisquen, de forma consensuada amb els seus representants de la Comissió Consultiva, les normatives que es determinen juntament amb les autoritats sanitàries, per a garantir la salut dels participants.
Algunes de les normes que es van adequar l'any passat elaborades per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, dependent de la Conselleria de Justícia, marcaven que únicament es podrien celebrar en recintes taurins tancats, places de bous fixes o portàtils, amb els aforaments que en el seu moment es determinara, segons l'evolució de la pandèmia en el moment oportú.
Els ‘bous al carrer’, en tractar-se d'espectacles culturals a l'aire lliure, en espais oberts és menys probable el contagi, fet que afavoreix la celebració d'aquests esdeveniments. No obstant això, i perquè quede clar, tot el protocol ha de ser actualitzable ateses les necessitats de situació sanitària i tindrà vigor fins a trobar una solució al problema sanitari provocat pel COVID-19.