L'Ajuntament de Moncofa insta al Govern a reforçar les mesures per a evitar la ‘okupació’ d'habitatges dels veïns
Alós Valls: “Anar contra l'ocupació il·legal és compatible amb la protecció de les famílies en situació d'emergència social”
L'Ajuntament de Moncofa ha aprovat una moció en l'últim Ple instant al Govern d'Espanya a reforçar les mesures per a evitar la ‘okupació’ il·legal d'habitatges davant el repunt de casos que s'estan produint últimament. Es tracta d'un problema que preocupa molt punt als veïns censats, com als estiuejants que tenen habitatges en el municipi.
L'alcalde, Wences Alós Valls, ha sigut qui ha instat a impulsar aquesta proposta per a traslladar a tots els veïns el ferm compromís de l'Ajuntament de Moncofa amb la defensa del dret a la propietat privada i la lluita contra ocupació il·legal d'habitatges.
Alós Valls ha assegurat que “el nostre compromís contra l'ocupació il·legal d'habitatges és compatible amb el suport i protecció a aquells veïns i famílies que es troben en situació d'emergència social, vulnerabilitat o exclusió social per motiu d'habitatge”.
En la moció aprovada s'ha instat al Govern d'Espanya a aprovar de manera urgent una llei que garantisca el dret constitucional a la propietat privada i combata eficaçment l'ocupació il·legal d'habitatges en vist del vertiginós augment de casos en els últims anys. De fet, l'ocupació il·legal d'habitatges, segons les últimes dades publicades, ha crescut un 58% en els últims cinc anys passant de 7.739 casos denunciats en 2013 a 12.214 en 2018.
Solament entre els mesos de gener i juny de 2020 s'han registrat 7.450 denúncies per ocupació, un 5% més que en el mateix període de l'any passat, segons dades del Ministeri de l'Interior. De mitjana, es produeixen 41 denúncies diàries per ocupació il·legal d'immobles.
Els càlculs estimen que hi ha un mínim de 87.000 habitatges ocupats il·legalment a Espanya a les quals caldria sumar aquelles l'ocupació de les quals no s'ha denunciat.
Les denúncies han augmentat més d'un 14% en la Comunitat
En la Comunitat Valenciana les denúncies per ocupació il·legal d'habitatges han augmentat un 14,11% en l'últim any, i el mateix Consell ha informat que, a més, hi ha 1.300 habitatges públics ocupats il·legalment.
Com s'explicava en la moció aprovada per l'Ajuntament de Moncofa, “aquestes dades ens mostren com l'ocupació il·legal és un problema creixent al nostre país que no solament ataca el dret a l'habitatge i a la propietat privada arreplegats en la Constitució Espanyola (articles 47 i 33 respectivament) sinó que, a més, altera greument la convivència veïnal i posa de debò risc la seguretat i integritat de persones i béns”.
En el text també s'explica que aquesta alteració de la convivència veïnal es produeix per la proliferació de bandes organitzades que es dediquen a ocupar immobles per a llogar-los de manera il·legal a persones o famílies en situació de vulnerabilitat o per a aconseguir del legítim propietaris diners a canvi de desallotjar l'habitatge usurpat il·legalment.
En els últims anys, s'han produït avanços legislatius en la lluita contra l'ocupació il·legal d'habitatges com va ocórrer en 2018 a través de la Llei 5/2018 que va modificar la Llei 1/2000 d'Enjudiciament Civil, en relació a l'ocupació il·legal d'habitatges, acurtant terminis i agilitant procediments.
Però és necessari, a la vista de les xifres anteriorment esmentades, reforçar l'ordenament jurídic perquè els ocupes no puguen emparar-se en cap buit legal i protegir i garantir de manera contundent la propietat privada, la convivència i la seguretat jurídica a més de lluitar activament contra les màfies que han fet de l'ocupació il·legal el seu negoci.
Proposen desallotjar en 12 hores els habitatges ‘okupats’
La proposta aprovada a l'Ajuntament defensa la introducció de mesures com que l'autoritat pública o els seus agents podran desallotjar els habitatges ocupats il·legalment en un termini de 12 hores sense necessitat d'esperar mesos; considera nul·la la inscripció en el Padró municipal quan la persona inscrita siga un ocupa il·legal; agilita el procés penal per a jutjar aquest tipus de delinqüència i regula noves penes per als qui fomenten l'ocupació il·legal i si aquestes persones són responsables polítics inclou una inhabilitació de 15 anys per a exercici de càrrec públic.
A més, sol·licita que es reforcen els mitjans dels quals disposen les comunitats de propietaris per a combatre l'ocupació il·legal, i les negatives conseqüències que té per a la convivència i la seguretat dels veïns, que podran adoptar mesures preventives com ara tapiar o tancar portes o finestres.