L'Ajuntament de Moncofa i FACSA llancen una campanya de conscienciació per a evitar l'abocament de residus pel vàter
“El WC no és un abocador” mostra les greus conseqüències mediambientals i econòmiques derivades d'esta pràctica
Conscienciar els moncofins sobre les conseqüències que té per a l'entorn llançar pel vàter o l'embornal de l'aigüera residus com els productes d'higiene personal, olis alimentaris o medicaments és el principal objectiu de “El WC no és un abocador”. La campanya de sensibilització ambiental posada en marxa esta setmana en el municipi per l'Ajuntament de Moncofa i FACSA, concessionària del servei d'aigües potables i clavegueram de la localitat.
Esta campanya sorgeix com a conseqüència dels greus problemes que l'abocament d'aquest tipus de residus està ocasionant en el municipi, on l'habitual deixalla de tovalloletes humides, olis, bastonets o tiretes està provocant embossaments de les bombes d'impulsió d'aigües residuals, amb les conseqüències econòmiques i mediambientals que això comporta per a l'entorn i els sistemes de sanejament i depuració.
Però este no és un fet aïllat, ja que l'abocament de tovalloletes humides representa un dels principals problemes del sistema de sanejament i depuració a nivell nacional. A Espanya s'estima que els costos derivats de la neteja de la xarxa de sanejament i el manteniment de les instal·lacions de bombament i depuració arriben a xifres d'entre 70,6 i 122,5 milions d'euros a l'any, segons l'Associació Espanyola de Proveïments d'Aigua i Sanejament (AEAS). De la mateixa manera, la reparació dels embossos en els col·lectors de la Comunitat Valenciana ascendeix a 13 milions d'euros a l'any.
En el cas concret de Moncofa, i tal com han apuntat des del consistori i la companyia concessionària, "l'abocament d'este tipus de residus pel vàter o l'embornal de l'aigüera és ja una pràctica habitual amb importants conseqüències per al nostre entorn, la qual cosa ens ha portat a posar en marxa per primera vegada esta campanya de conscienciació". No obstant això, tal com han conclòs des de l'Ajuntament, “la idea és convertir en recurrent esta campanya, a fi de reforçar i consolidar el missatge durant els pròxims anys per a posar fi a esta problemàtica".
Els punts de distribució habilitats per a la recollida de les guies de bones pràctiques seran els edificis municipals (Ajuntament, biblioteca i instal·lacions esportives) i les oficines de FACSA.