elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un castellonenc, el primer espanyol a rebre la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química

Un castellonenc, el primer espanyol a rebre la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química
  • Els seus estudis sobre els catalitzadors han sigut claus

Avelino Corma, cofundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre de mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), investigador distingit de la UPV i professor d'investigació ad honorem del CSIC, ha rebut la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química (EuChemS). Corma ha rebut aquest prestigiós guardó en el marc del 9th EuChemS Chemistry Congress, que se celebra fins demà dijous a Dublín (Irlanda).

Avelino Corma és el primer investigador espanyol que ha rebut aquest reconeixement internacional que la Societat Europea de Química lliura cada dos anys. La EuChemS ha decidit premiar a l'investigador Avelino Corma pels seus assoliments en el camp de la química i per la seua contribució al desenvolupament de catalitzadors que s'utilitzen comercialment en diversos processos industrials, la qual cosa l'ha convertit en un expert reconegut internacionalment en catalitzadors àcids sòlids i bifuncionals per a productes químics energètics, i en la creació de processos químics més sostenibles, especialment en la síntesi i aplicació de catalitzadors de zeolita.

Fins al moment només havien estat premiats amb la Medalla d'Or de la Societat Europea de Química Bernard L. Feringa (2018), guanyador del Premi Nobel de Química en 2016; Michele Parrinello (2020), Premi Dreyfus 2017 i Medalla Benjamin Franklin 2020 i Dona'm Carol Robinson (2022), expresidenta de la Royal Society of Chemistry i primera catedràtica del Departament de Química de Cambridge i Oxford.

Durant l'acte de lliurament de la Medalla d'Or EuChemS 2024, Avelino Corma va impartir la xarrada Solid catalysts: From well designed isolated single sites up to surface molecular recognition.

Avelino Corma: una vida dedicada a la química

Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, Corma porta mig segle investigant en catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en col·laboració amb empreses. Ha treballat en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox amb l'objectiu de comprendre la naturalesa dels llocs actius i els mecanismes de reacció, bases amb les quals ha desenvolupat catalitzadors que hui s'utilitzen comercialment en nombrosos processos industrials.

Expert mundialment valorat i reconegut en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals per a productes químics energètics i per a fer més sostenibles els processos químics -especialment, en la síntesi i aplicació de catalitzadors de zeolita-, Corma ha publicat més de 1.400 articles d'investigació i inventat més de 200 patents. Llicenciat en Ciències Químiques a la Universitat de València, es va doctorar a Madrid sota la direcció del professor Antonio Cortés i va realitzar un postdoctorat de dos anys en la Queen's University.

Membre de nombrosos cercles internacionals, Corma ha pronunciat múltiples conferències a tot el món, com la Director's Distinguished Lecture Sèries al Pacific Northwest National Laboratory, la 48th W. N. Lacey Lectureship in Chemical Engineering-Caltech en 2015, o la Karl-Ziegler-Lectureship a la Max Planck Society (2007), entre moltes altres.

Així mateix, són també difícilment enumerables els premis d'alt nivell rebuts per l'investigador valencià. Entre molts altres, poden destacar-se el European Inventor Award for Lifetime Achievement de l'Oficina Europea de Patents, la Blaise Pascal Medal for Chemistry de la European Academy of Sciences i els premis Príncep d'Astúries, ENI i Spiers Memorial.

EuChemS

La Societat Europea de Química és una plataforma per al debat científic que té com a objectiu proporcionar una veu europea única i objectiva sobre qüestions polítiques clau de la química i camps afins.

Actualment, EuChemS representa a més de 130.000 químics de societats i organitzacions europees relacionades amb la química. A través d'aquesta xarxa d'investigadors, EuChemS organitza diverses conferències acadèmiques especialitzades, així com el congrés bianual EuChemS Chemistry, el congrés europeu de ciències químiques.

Per la seua part, EuChemS promou el paper i la imatge de les ciències químiques entre el públic en general i els responsables polítics a través de les xarxes socials, butlletins informatius i mitjançant l'organització de conferències i tallers oberts a la societat. Mitjançant la promoció de la química i la prestació d'assessorament científic i especialitzat, EuChemS aspira a participar en la solució dels grans reptes de la societat actual.

Pujar