Alfondeguilla, La Llosa i Moncofa recuperen el seu patrimoni bèl·lic
Es posen en valor els recursos turístics d'aquestes localitats de la Plana Baixa gràcies a la inversió del Pacte Territorial per l'Ocupació de la Plana Baixa
Wences Alòs Valls, alcalde de Moncofa i vicepresident del Pacte Territorial per l'Ocupació de la Plana Baixa, acompanyant la presidenta, Tania Baños, i l'alcalde d'Alfondeguilla, Salvador Ventura, han visitat l'actuació de recuperació de patrimoni bèl·lic realitzada a Moncofa amb la direcció tècnica d’arqueologia a càrrec d’Arqueocas.
Segons l'alcalde, “el Pacte Territorial ha posat en valor els recursos oblidats i els ha convertit en un producte turístic nou i atractiu, recursos que són presents en tots i cadascun dels municipis que conformen el Pacte”. La presentació realitzada en el dia de hui correspon a espais amb restes patrimonials bèl·liques de la Guerra Civil situades a Alfondeguilla, la Llosa i Moncofa, i està previst que en les pròximes anualitats es continuen realitzant actuacions en els altres municipis pertanyents al pacte.
Per a l'alcalde de Moncofa, “la creació d'este producte turístic beneficiarà a tots els municipis generant ocupació i turisme, i corrobora l'encertada que va ser la decisió d'introduir Castelló Sud dins del Pacte Territorial durant la passada legislatura”.
El niu d’Amplets
A l’abril de 1938, les tropes nacionals van iniciar l’Ofensiva sobre València, davant de la qual l’exèrcit republicà va plantejar una batalla defensiva entorn de la construcció d’una sèrie de línies o barreres fortificades, sent la més important i principal la denominada “Línia XYZ
La defensa republicana es va basar en el plantejament d’un sistema defensiu en profunditat a partir de diverses línies entre les que es troben estes fortificacions de la Plana Baixa que formaven part d’una segona línia a rereguarda de la primera (que aprofitava el barranc del Torrent, a Nules). Esta segona línia, que travessava els termes de la Vall d’Uixó, Nules i Moncofa, es va denominar la “Línia del Belcaire”, i la seua missió era la d’aguantar si es perdia la primera i que l’enemic no arribara a la línia posterior (XYZ).
El niu de metralladores d’Amplets, que formava part de la línia del Belcaire té unes dimensions de 6,1 m de longitud per 4,6 m d’ample. Té una entrada que fa colze per protegir contra els bombardejos i un frontal arrodonit al qual es va emmotllar posteriorment un canal de reg. Posseïa unes parets de fins a 1 m de grossor i tres espitlleres per a l’ús d’armes automàtiques. Per a la construcció, primer es va formar un nucli de formigó amb graves que li conferia el blindatge i després es va revestir (tant a l’interior com a l’exterior) amb xicotets blocs prefabricats de ciment i grava. En la postguerra, la coberta va ser dinamitada.