elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Síndic de Greuges demana a l'Ajuntament de Mislata que explique sobre les peticions d'informació i documentació de l'oposició

El Síndic de Greuges demana a l'Ajuntament de Mislata que explique sobre les peticions d'informació i documentació de l'oposició
  • Compromís per Mislata va posar en coneixement del síndic al mes de desembre la falta de transparència i l'incompliment dels terminis legals per part de l'ajuntament

29 de desembre el grup municipal de Compromís per Mislata va denunciar davant del síndic de greuges la falta de respostes a les seues demandes d'informació i documentació, la qual cosa vulnera el dret a la informació. "No s'acompleix ni amb el que diu la llei de règim local ni amb el reial decret que regula el funcionament de les administracions locals", diu Javier Gil, regidor de Compromís en Mislata. Davant la sistemàtica conculcació del dret a rebre informació del consistori dins el termini i en la forma escaient correcta no ha quedat altra opció que posar-hi en coneixement de la Sindicatura de Greuges el modus operandi de l'Ajuntament de Mislata.

El primer efecte d'aquesta denúncia davant el síndic ha estat una cascada de respostes rebudes des de la data en la qual el síndic insta a l'ajuntament a informar sobre la situació denunciada per Compromís.
Segons diu Javier Gil "els darrers vint dies ens han donat accés i resposta a peticions i preguntes que vàrem fer fa mesos, tot i que la qualitat de les respostes no ha estat pas satisfactòria". Per al regidor eco-valencianista "La tardança en l'obtenció d'informació, condiciona la nostra tasca de control, inherent a l'oposició en els sistemes democràtics. Sovint no hi podem fer una pregunta o una moció perquè ens cal que l'ajuntament ens lliure la informació, tot i que ja la coneguem per altres fonts, perquè el Partit Socialista de Mislata no dona com vàlida cap altra font per comprovable i seriosa que siga". Per a Compromís, volent o sense voler, aquesta actuació del secretari municipal esdevé el principal entrebanc a la nostra tasca d'oposició.

Per evidenciar les gravoses pràctiques de l'ajuntament respecte al lliurament d'informació tenim dos exemples palmaris. El 26 d'octubre preguntarem per quina era la quantitat de diners que l'ajuntament havia destinat, tant a Ucraïna com a refugiats d'aquesta procedència, així com conéixer el cost de la pancarta amb la bandera ucraïnesa que va estar penjada al balcó de l'ajuntament per mesos. El regidor Gil diu que "El que volíem comprovar, i encara no hem pogut, és que el govern de Bielsa ha destinat més diners a la pancarta que a ajudes. Tot i la sospita, la falta d'accés a una informació clara, concreta i senzilla d'obtenir fa que no puga'm dur endavant les nostres accions"

El secretari va voler tancar la petició d'informació amb un informe fet 83 dies després, amb una resposta què no ho és pas. Adduint que no li demanàvem documents concrets (en Compromís entenem que una factura és un document concret) i que el dret d'informació dels regidors no inclou que s'elaboren ad hoc per part de l'Ajuntament ni estadístiques, classificacions o informes que no existisquen en els expedients, "Aquest mantra com excusa no és pas la primera vegada que ho fa servir, tot i que mai hem demanat ni informes àdhuc, només que ens donen accés a documentació que ja tenen"

L'altre exemple que evidencia com des de la secretaria de l'ajuntament es dedica més temps a llençar balons fora i excusar-se que a fer una feina efectiva, ho tenim en la petició registrada el 28 de novembre de 2021 sobre quina era la despesa dedicada a investigació i recuperació de la memòria històrica i quants llibres havia publicat l'Ajuntament de Mislata en els darrers deu anys de govern del Bielsisme. La resposta que ens aplega en data de 25 de gener d'enguany, evidentment motivada la resposta per la intervenció del síndic "No existeixen informes, recopilacions o documents en els quals estiga recollida la informació que sol·licita i la seua elaboració requeriria de l'administració municipal una labor d'estudi, anàlisi i classificació que excedeix del dret a la informació que correspon als regidors"

La realitat és que evidentment ha dedicat més temps a excusar la seua resposta que a fer una cerca efectiva del demanat. Amb una cerca en Google de l'ISBN de l'Ajuntament de Mislata hauria obtingut la informació de quants llibres s'han publicat en uns pocs segons. La resta de preguntes sobre la despesa en Memòria històrica tenen com a resposta 0 €, per la qual cosa l'informe que el secretari hagués hagut de fer era prou breu i senzill.

 

Pujar