elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Miquel Àngel Lledó, nou acadèmic de número de la RACV

Miquel Àngel Lledó, nou acadèmic de número de la RACV
    MÉS FOTOS
    Miquel Àngel Lledó, nou acadèmic de número de la RACV - (foto 2)
    Miquel Àngel Lledó, nou acadèmic de número de la RACV - (foto 3)
    Miquel Àngel Lledó, nou acadèmic de número de la RACV - (foto 4)

    Miquel Àngel Lledó Cardona, Doctor en Filologia per l’Universitat de Valéncia, llegí el passat 15 de decembre el seu discurs d’ingrés com a acadèmic de número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana. La seua dissertació tractà sobre “El pronom ‘ne’ en la llengua valenciana. Una aproximació cognitiva”, i fon contestada per Leopoldo Peñarroja, també acadèmic de l’institució.

    A continuació, el decà de la RACV, José Luis Manglano, impongué a Lledó la medalla número 31, que ostentà fins a la seua mort el R. P. Benjamí Agulló, expert en l’obra del gramàtic Lluís Fullana, pare de la normativa valenciana.

    L’acte tingué lloc en el Saló del Consolat de Mar de la Llonja, sèu social de la RACV, i contà en una nutrida assistència d’acadèmics i de representants de diverses entitats culturals i socials valencianes.

    Lledó ha segut triat acadèmic per la centenària entitat atenent a la seua contribució a la normativisació i l’estudi gramatical de la llengua valenciana. Llicenciat en Filologia Hispànica per l'Universitat de Valéncia en Premi Extraordinari, se doctorà cum laude i en Menció Internacional en el Departament de Teoria dels Llenguages de la dita universitat (2013).

    Ha realisat estàncies investigadores en la Katholieke Universiteit Brussel (2000), la City University of New York (2001) i el Warburg Institute of the University of London (2002), i ha participat en diversos proyectes internacionals de l'Unió Europea, com ara el programa Leonardo Cadubalm (Computer-assisted development of teaching units based on authentic language materials), pioner en la didàctica telemàtica de llengües estrangeres (1998-2002).

    Agregat de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV des de 2001, fon redactor en cap de la Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana (2015).

    Les seues investigacions principals estan dirigides cap a l'estudi de la llengua i la sociollingüística valencianes des d'un innovador enfocament perceptiu. En eixa llínea se situen aportacions com Fonaments científics de la llengua valenciana: una explicació del conflicte llingüístic des de la Sicologia de la Gestalt (2009), Premi d'Investigació de l’Ajuntament de Valéncia en els CXXIV Jocs Florals de Lo Rat Penat.

    Cap destacar igualment la seua participació en el manual de l'Universitat d'Òxfort sobre el conflicte llengua / dialecte en un capítul dedicat al valencià: “The independent Standardization of Valencian: From Official Use to Underground Resistance”, publicat en Nova York en 2011.

    Pujar