elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública porta des del passat estiu sense atendre la petició de reunió del ministre amb els interins

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública porta des del passat estiu sense atendre la petició de reunió del ministre amb els interins
  • “Un any després de la Sentència del TJUE, l'Estat espanyol segueix sense prendre les mesures que castiguen la seua nefasta gestió i abusos, a pesar que persegueix a les empreses per això”, assenyala Mulet

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat hui, un any després de publicar-se la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que condemnava a Espanya per les males pràctiques en matèria de personal realitzades de manera injusta durant dècades amb els seus treballadors públics “l'oblit que sembla patir aquesta situació per part dels gestors de l'Estat” a l'hora de proposar solucions abans que la situació derive en problemes socials i de conflictivitat en un moment de crisi, protestes i indemnitzacions “que mal servei realitzaran a la Justícia, als treballadors i les administracions condemnades”.

Mulet ha recordat que va realitzar abans de l'estiu de 2020, a l'anterior ministra de Política Territorial i Funció Pública Carolina Darias, una petició de reunió amb representants dels interins afectats però que “mai es va dignar a contestar, ni ella ni el seu successor Miquel Iceta, al qual li reiterem la petició”. La coalició lamenta que seguisquen sense prendre's un any després mesures. “Un any esperant per a parlar d'una problemàtica que afecta milers de treballadors públics. Pensem que és una vergonya el silenci i paràlisi d'aquest Govern a una situació d'abús ja dictaminada pels tribunals europeus i que segueixen sense afrontar”, ha indicat el senador valencianista.

Mulet ha recordat el cost econòmic de no transposar directives i que Espanya estiga liderant, segons un informe del Servei d'Estudis del Consell General d'Economistes, el 70% de les sancions per retards en la transposició de directives europees, la qual cosa afecta la credibilitat del nostre país en matèria laboral, que ha generat una inseguretat innecessària i injusta en el personal públic. En 2019 Espanya va ser condemnada de manera “vergonyosa” a pagar 150 milions d'euros en multes per incompliment de Directives Comunitàries.

En canvi, l'Administració central si lluita contra la temporalitat en el sector privat amb la Inspecció de Treball, que ha aconseguit convertir en contractes indefinits més de 60.000 temporals. “Tenim en l'administració una situació que haurien d'estudiar, ja que no sembla normal que no vulguen afrontar una situació que no desitgen per als altres. Tindran en algun moment que posar-se el cascavell, lluitar de manera efectiva contra la temporalitat i investigar el seu propi frau en la temporalitat”, ha agregat Mulet, que ha defensat la solució plantejada per la coalició valencianista al Senat a partir del col·lectiu Interins en Acció i prestigiosos juristes “davant l'atzucac en el qual ens trobem” i d'inseguretat jurídica per a les administracions públiques, després de la sentència del TJUE i l'escàs interès que sembla tener el Govern.

La PL de Compromís

La Proposició de Llei que ha rebut els suports de sindicats i col·lectius de tota Espanya, emplaça en el seu article primer al Govern a constituir, en el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, un grup d'experts i expertes amb la comesa de diagnosticar les causes de l'incorrecte funcionament dels sistemes de selecció del personal i proposar possibles millores per a evitar la formació de bosses de temporalitat en l'ocupació pública per a presentar un informe al Govern dins dels sis mesos posteriors a la seua constitució.

També assenyala que les Administracions Públiques efectuaran excepcionalment i per una sola vegada, convocatòries de consolidació d'ocupació a llocs o places de caràcter estructural corresponents als seus diferents cossos, escales o categories, que estiguen dotades pressupostàriament i que a data de l'aprovació de la present Proposició de Llei com a Llei de les Corts Generals, es troben exercides interina o temporalment durant tres o més anys, mitjançant el concurs de mèrits al qual es refereix l'art. 61.6 del text refós de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic.

Per a donar estabilitat al personal interí o temporal que es trobe treballant en l'Administració durant tres anys o més, proposa considerar com a “Personal a extingir”, havent-se de valorar prèviament les característiques dels llocs afectats i les necessitats de l'entitat on s'integren, respectant així els drets reconeguts a els/as treballadors/as per la normativa europea; màximament quan la selecció d'aquest personal s'ha realitzat en tot cas amb respecte als principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat.

Pujar