Millora la competitivitat preu de l'economia espanyola en el segon trimestre de l'any enfront de la UE-27 i l'OCDE
En el segon trimestre de l'any va millorar la competitivitat espanyola, segons l'Índex de Tendència de Competitivitat (ITC) calculat amb l'Índex de Preus de Consum (IPC), enfront de la UE-27 i l'OCDE.
Aquest índex, les reduccions del qual reflecteixen guanys de competitivitat, va disminuir un 0,6% enfront de la prolongant la tendència positiva iniciada en el primer trimestre de 2019. El guany de competitivitat es deu al descens de l'índex de preus, que va ser superior a l'apreciació de l'euro enfront de les divises d'aquells països comunitaris que no pertanyen a la zona euro.
Enfront de l'OCDE, el ITC va descendir un 0,2% per una evolució dels preus a Espanya més moderada que en l'OCDE i malgrat l'apreciació de l'euro enfront de les principals monedes d'aquesta zona.
En relació amb els països BRICS, el ITC va ascendir un 1,9% interanual en el segon trimestre. L'empitjorament de la competitivitat enfront d'aquesta zona es va deure a l'apreciació del tipus de canvi en un 5,5%, mentre que l'índex de preus relatius va disminuir un 3,4%.
Les últimes dades del ITC calculats amb altres índexs de preus o costos vénen referits al primer trimestre de 2020 i mostren pèrdues de competitivitat.
El ITC mesurat amb Índexs de Valor Unitari (IVUs) va empitjorar enfront del conjunt de la UE-27 (0,9%), degut principalment a l'increment de l'índex de preus relatius.
Enfront dels països de l'OCDE, el ITC també mostra una pèrdua de competitivitat (1,7%), degut igualment a l'augment dels preus relatius. El ITC calculat amb Costos Laborals Unitaris (CLUs) enfront de la UE-27 va ascendir un 3,5% en el primer trimestre de 2020. La causa va ser el comportament de l'índex de costos laborals unitaris, que va ascendir un 3,3%, unit a l'índex de tipus de canvi que va pujar un 0,2%.