La millor paella valenciana del món està a Alaquàs
El restaurant Asador Altamira d'esta localitat valenciana ha guanyat el premi a ‘millor paella del món’ de la 57ª edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana celebrat a Sueca
Si vostè vol provar la millor paella valenciana de món ha d'anar a Alaquàs. No ho diem nosaltres. Ho ha decidit ni més ni menys que el jurat del Concurs Internacional de Paella Valenciana que s'ha celebrat a Sueca este diumenge. Es tracta del concurs més antic d'Espanya i amb un prestigi internacional que ha decidit atorgar al restaurant Asador Altamira de la localitat valenciana d'Alaquàs amb el millor premi amb el qual un xef -i a més valencià- puga somiar: cuinar la millor paella del món.
Així ho ha decidit el jurat d'aquesta 57ª edició en la qual hi havia una gran competència i expectació. Restaurants locals i de tota la geografia valenciana però també de Japó, Perú, Mèxic, Austràlia, Costa Rica, França i Estats Units han intentat demostrar que la seua paella és la millor del món. I ho han fet no solament davant un exigent jurat sinó davant els ulls més crítics: els centenars de curiosos que s'han acostat fins al tradicional Passeig de l'Estació de Sueca per a gaudir d'una jornada assolellada i d'una experiència única com és veure als 40 millors cuiners de paella del món preparant el seu plat al mateix temps.
El concurs ha anat creixent en grandària, prestigi i popularitat any rere any fins a convertir-se en l'esdeveniment referent de la paella valenciana. De fet, l'actual edició ha sigut una de les més concorregudes -s'ha hagut d'ampliar el nombre de places per a concursants- a causa de l'interès que ha despertat a tots els nivells el certamen.
València i Costa Rica, segona i tercera posició
La segona millor paella del món es cuina a València, en l'Alqueria del Pou. Este restaurant s'ha alçat amb la segona posició i la tercera ha anat al restaurant La Lluna de València a Costa Rica. La millor paella cuinada fora de les nostres fronteres està a Tòquio, en el restaurant Anokado mentre que dins de la Comunitat Valenciana cal anar-se fins al restaurant Picanterra de Cullera per a provar la millor paella.
L'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya
El concurs, a més del prestigi i els innombrables reconeixements internacionals, té la singularitat de ser l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya. Els seus orígens es remunten a l'any 1961 a causa de el 'boom' turístic i de certàmens gastronòmics. Va ser aqueix any, coincidint amb el 600 aniversari de la '*Troballa de la Mare de Déu', quan el llavors alcalde de Sueca va voler crear una festa dedicada a la paella. Va ser així com va nàixer la 'festa de l'arròs' que va ser creixent a poc a poc convertint-se en festa d'interès turístic i aconseguint els 1.600 comensals en 1974.
Però el punt d'inflexió es va produir en 1990 quan la participació va adquirir el qualificatiu 'd'internacional' en estendre's a Europa, Amèrica i Japó. Es va obrir així el concurs a l'àmbit internacional i es va certificar la recepta de la paella valenciana de Sueca com l'original i el Concurs va ser declarat Festa d'Interès Turístic Nacional.
La recepta
Però, què ha de portar l'autèntica recepta de la paella valenciana? Segons el comitè organitzador del concurs - i avalat pel club de caps de cuina de la Comunitat Valenciana- els ingredients d'una paella per a quatre persones són: 400 gr. d'arròs de Sueca, 800 gr. de pollastre, 400 gr. de conill, 1 dotzena de "vaquetes" (caragols), 400 gr. de garrofó, 150 gr. de *avella, 300 gr. de fesols, oli d'oliva,1 dent d'all pelat i picat, 1 tomaca madura triturada, 1 cullerada de pimentó i de forma optativa safrà en brins, sal i una rameta de llorer. Són els ingredients que han hagut d'utilitzar els participants d'aquest concurs que tanca amb molt bon sabor de boca la seua 57ª edició.