elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Milers d'afectats pel caos ferroviari Madrid-València: Així podran reclamar

Milers d'afectats pel caos ferroviari Madrid-València: Així podran reclamar
  • Les associacions de consumidors recorden que existeix el dret a compensacions i indemnitzacions

FACUA-Consumidors en Acció assenyala a totes les persones que s'hagen pogut veure afectades per retards o cancel·lacions en els seus trajectes amb tren aquest passat cap de setmana que tenen dret a la devolució del bitllet o a un percentatge de la seua quantia, i al fet que se'ls indemnitzen els danys i perjudicis patits.

El descarrilament d'un tren aquest dissabte 19 d'octubre entre les estacions madrilenyes d'Atocha i Chamartín ha provocat la supressió d'una vintena de trajectes, així com el retard de molts altres, deixant a més 15.000 afectats, segons dades que ha facilitat Renfe. En total, van haver de ser cancel·lats 32 trens: 22 de Renfe, sis de Ouigo i quatre de Iryo.

En aquest sentit, FACUA recorda a tots els afectats que si el seu trajecte es troba entre els cancel·lats o si s'han vist afectats per un retard d'almenys 60 minuts —ja siga en l'eixida o en l'arribada a la destinació— estan obligades a oferir a tots els consumidors les següents opcions: el reintegrament de l'import total del bitllet, la continuació del viatge en condicions de transport comparables i al més prompte possible, o la continuació del viatge o la conducció per una via alternativa, en condicions de transport comparables, en data posterior que convinga al viatger.

A més, quan no s'hagen comunicat al viatger les possibilitats de conducció per una via alternativa dins dels 100 minuts següents a l'eixida prevista, el viatger tindrà dret a buscar una alternativa i realitzar el trajecte pels seus propis mitjans. En aquests casos, l'empresa ferroviària té l'obligació de reembossar al passatger els costos derivats necessaris, adequats i raonables.

L'associació assenyala que tant l'operadora pública (Renfe), com les operadores privades que circulen per la xarxa d'ADIF (Iryo i Ouigo) tenen obligació de complir aquestes obligacions, recollides en el Reglament (UE) 2021/782 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de 2021, sobre els drets i les obligacions dels viatgers de ferrocarril.

FACUA adverteix que les operadores privades no estan exemptes d'aquestes obligacions encara que l'incident no haja sigut la seua responsabilitat. L'article 32 del citat reglament assenyala que “una altra empresa que utilitze la mateixa infraestructura ferroviària no serà considerada com a tercer“, per la qual cosa no pot eximir-se de complir el que es disposa per la normativa europea.

Indemnitzacions

Però la normativa europea també estableix que als passatgers afectats per un retard o una cancel·lació —i als quals no se'ls haja reintegrat l'import del bitllet— tenen dret a indemnitzacions. Així, l'article 19 del citat Reglament estableix que aquesta indemnització ha de ser del “25% del preu del bitllet en cas de retard d'entre 60 i 119 minuts” i del “50% del preu del bitllet en cas de retard igual o superior a 120 minuts“.

Cal destacar que aquestes indemnitzacions són mínimes, i que no exclouen que les empreses ferroviàries puguen establir les seues pròpies.

A més, d'aquestes compensacions, els usuaris també té dret a reclamar altres danys i perjudicis que hagen pogut patir a conseqüència de la cancel·lació o el retard del tren, que hauran de ser valorats en cada cas. En aquest apartat poden entrar nits d'allotjament si van perdre connexions a causa del descarrilament, altres bitllets de transport, etc.

Compromisos propis

Més enllà del que s'estableix pel Reglament Europeu 2021/782, les tres empreses d'Alta Velocitat que operen a Espanya arrepleguen els seus propis compromisos i indemnitzacions en cas de retards.

Així, Renfe arreplega que en els seus serveis comercials —AVE, Avlo, Euromed, Intercity i tenes de Llarga Distància— la indemnització serà del 50% del preu del bitllet en cas de retards iguals o superiors a 60 minuts, i de la devolució del 100% del preu del bitllet si el retard és superior a 90 minuts.

Ouigo, per part seua, arreplega les mateixes indemnitzacions que Renfe —50% en cas de retard de 60 minuts o més i 100% en cas de 90 minuts— però afig, a més, que si el retard és de més de 30 minuts, es rebrà també una compensació del 50% del preu del bitllet, però en forma de bo que poden utilitzar per a adquirir posteriors bitllets.

Iryo també arreplega les mateixes indemnitzacions que les altres dues operadores, però en la seua pàgina web afig de manera genèrica que “sense perjudici del que es preveu anteriorment, Iryo podrà establir amb caràcter general indemnitzacions més favorables si ho estima convenient“. A més, aclareix que “les indemnitzacions es realitzaran mitjançant vouchers [bons] com primera opció, i en metàl·lic en cas que el client no desitge el voucher i sol·licite expressament la devolució en metàl·lic“.

Menjar i allotjament

D'altra banda, la normativa europea també assenyala que, si el retard és superior a 60 minuts, l'empresa ferroviària ha d'oferir gratuïtament menjades i refrigeris, en una mesura adequada al temps d'espera. En el cas que el consumidor requerisca una estada d'una o més nits, l'empresa ferroviària haurà de proporcionar també allotjament en un hotel o un altre lloc, i transport entre l'estació de ferrocarril i el lloc d'allotjament.

Pujar