Els mercats de València: "Hi ha aliments suficients però són molt més cars"
Alguns supermercats han començat a limitar la compra de llet i torna a haver-hi apilament de paper higénico
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sigut molt contundent aquest dijous en ser preguntat per la situació que s'està vivint en molts supermercats valencians i ha reconegut que la situació és “complexa” i no té una solució “senzilla” però es mostra categòrica: “No hi haurà desproveïment”.
No obstant això, en els supermercats continua havent-hi escassetat de productes com la llet, que, com l'oli de gira-sol, comença a estar limitada la seua compra a sis botelles per persona al dia. La farina, la pasta o l'arròs, són altres aliments que també comencen a faltar en les prestatgeries, sobretot al final del dia.
A més, en aquests últims dies s'ha sumat el paper higiènic, gran protagonista de les primeres setmanes de pandèmia. Un desproveïment que en alguns casos com el d'aquest últim producte que es pot deure més a l'apilament que estan fent els consumidors que a la falta o escassetat d'aquest.
Els preus de la verdura es multipliquen i el peix resisteix
En els mercats de proveïments i fruiteries la situació és d'aparent normalitat, encara que això sí, ens indiquen que la vaga de transport està fent que a l'haver menys producte els preus pugen.
Angoixes, que té un lloc de peix en el Mercat de Ruzafa ens ha indicat que "gènere tenim, menys quantitat que normalment, però en els mercats tenim". Ens indica que l'origen és sobretot “del cantàbric i Portugal”. Quant a si han notat la falta de producte, destaca que “de moment no ens podem queixar, el dimarts no sabíem si obriríem perquè hi havia poc però encara ens hem pogut apanyar i hui ja tenim més, el marisc és el que més està fallant alguna cosa hi ha però no la quantitat que ha d'haver-hi".
Felipe, un dels associats de Confemercats, que també es dedica a la venda de peix en el Mercat de Mislata, ens indica que “no es pot dir que hi ha un desproveïment real perquè no és així”. Assenyala que “aquesta setmana hi ha més gènere, es fan ports particulars, els propis majoristes fan els ports a origen per a tindre gènere, perquè jo diria que el problema en si de la pesca més que el preu del combustible és també que al no haver-hi transport el que pesquen no ho poden distribuir”.
Li preguntem si creu que faltarà gènere i ens indica que “jo tinc pescat tots els dies, si no en la quantia o espècies habituals, però en cap cas em veig obligat a tancar, estic proveït i seguisc la meua marxa normal, no al 100% però sí al 65 o 70% però si que hi ha articles per a poder continuar”.
El principal problema, ens comenta, “és amb la pesca litoral i els peixos de badia que és on ens proveïm nosaltres, hi ha problemes perquè la flota està amarrada”.
Quant a la fruita i verdura, parlem amb algunes fruiteries de barri de Ruzafa, i assenyalen que no desproveïment perquè continuen oferint tota classe de producte, sinó que arriba menys i per tant el que hi ha s'encareix. “Sobretot la que ve de Múrcia i Almeria, tomaca, pimentó, albergínia, carabasseta, hi ha poc gènere i pugen els preus, comprem la carabasseta ahir a dos euros i hui hem comprat a tres, les tomaques estan molt cars” ens compta Faisal.
A més lamenta que “la gent es queixa de la pujada de preus però nosaltres no tenim la culpa, amb la fruita no tenim problema, és sobretot amb la verdura que ve de fora”.
D'altra banda, Mohammad ha exposat que “no falta de res però el preu ha pujat molt”. El que més “la tomaca ha pujat el doble en una setmana, la setmana passada el compràvem a 90 cèntims, ara l'estem comprant quasi prop del 1,90€”.