El megaprojecte d'extracció d'arenes a Cullera facilitarà el transvasament a 16 platges de la Comunitat Valenciana
El megaprojecte de la Direcció General de la Costa i el Mar, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, d'extracció d'arena en aigües profundes en front de Cullera, amb un import de 1.147 milions d'euros, sotmés ara a informació pública, promou el depòsit de 12,4 milions de metres cúbics d’arena en 16 platges o trams de platges de València i Alacant, des de Sagunt a Pilar de la Horadada, algunes situades a 220 km del punt d'extracció, en obres planificades.
A més es projecta l’extracció de 54 milions de metres cúbics addicionals en altres actuacions que no s’expliciten.
La Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) d'octubre de 2013 favorable per a un projecte similar a l'actual tramitat en 2010 es considera caducada i no vigent segons la normativa ambiental.
Els ecologistes consideren el projecte un balafiament econòmic, que tindria impactes ambientals greus i crítics sobre les praderies de Posidònia oceanica, la Xarxa Natura 2000 i els recursos pesquers del litoral valencià.
Mitjançant la publicació de l'anunci en el BOE del passat divendres 29 de juliol s'ha sotmés de nou a informació pública el "Projecte d'extracció d'arenes en aigües profundes de València i transport per a alimentació de platges" i el seu estudi d'impacte ambiental, atés que la Declaració d'Impacte Ambiental del mateix projecte tramitat en 2010 i aprovada en 2013 ha perdut la seua vigència, segons la Llei 21/2013 d'avaluació ambiental, ja que han transcorregut més de sis anys sense que el projecte s'haja executat.
El nou projecte, a diferència de l'anterior, inclou el transport de l'arena extreta a les 16 platges que es pretén regenerar, i canvia el mètode d'extracció, ja que ara es permet l'operació de sobreeiximent de la bodega en el punt d'extracció per a l'eliminació de materials fins. És a dir, que la dispersió dels materials fins es produirà en el punt d'extracció i en menor mesura a les platges.
En altres actuaciones sense explicitar la seua ubicació es pretén regenerar desenes de platges més
Aquest megaprojecte tindria importantíssims impactes ambientals, especialment en les praderies de la fanerògama protegida "Posidònia oceanica" existents al voltant de les platges del Puerto i el Mojón a Pilar de la Horadada, platja de Sant Joan a Alacant, platja de Marineta Casiana a Dénia i al tram de costa comprés entre el port de Dénia i el riu Girona.
Així mateix el projecte impactaria sobre els recursos pesquers al voltant de la zona d'extracció dels 66,4 milions de metres cúbics d'arena que es volen extraure en total (el jaciment té una superfície de 26 km² enfront de les costes de Cullera), ja que la zona de deposició dels materials fins ocuparà una superfície entre 165 i 230 km² on s'enterbolirà l'aigua i es provocarà que els bancs de peixos abandonen la zona. En la zona hi ha tres ports pesquers (València, Cullera i Sagunt) i existeix la Zona Protegida d'Interés Pesquer 3 Port de Sagunt-Cap de Cullera, declarada mitjançant el Decret 219/1997, del Consell. L'estudi d'impacte ambiental reconeix l'afecció a tres caladors de pesca, amb un 90% d'afecció al calador de Les Maricueces.
L'extracció d'arena suposa la destrucció de l'hàbitat marí i la desaparició de tota la comunitat bentònica d'éssers vius (poliquets i mol·luscos principalment) que són font d'aliment per als peixos. El projecte impactaria sobre set espais naturals marins protegits de la Xarxa Natura 2000: l'Albufera, Cap Roig, Montgó, Cap de les Hortes, l'Almadrava, Marina Alta i franja litoral submergida de la Regió de Múrcia. En el cas de l'Albufera la ploma de materials fins pot arribar a menys de 2 km de l'espai.
L'absurditat d'aquest megaprojecte desmesurat es concreta en les distàncies a les quals es preveu transportar l'arena extreta en el jaciment , que arribarà als 150 km en el cas de la part meridional de la platja de Sant Joan, a la ciutat d'Alacant, i els 220 km en el cas de les platges de Pilar de la Horadada, amb un cost de transport, en aquest últim cas, de 29 euros per cada metre cúbic transportat.
Per a Ecologistes en Acció la despesa de quasi 1.150 milions d'euros en aquest projecte suposa un total balafiament de recursos, tenint en compte la situació de crisi social, econòmica i emergència climàtica que vivim i l'escassa duració de l'arena depositada a les platges regenerades, que després dels pròxims temporals marins serà sens dubte retornada a la mar.