Medi Ambient augmenta un 16% la partida per a observatoris forestals durant 2018
La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic Climàtic i Desenrvolupament Rural ha augmentat fins als 2,89 milions d'euros la partida de personal per a observatoris forestals en 2018, la qual cosa suposa un 16% més que el pressupost del passat exercici.
Així ho ha explicat el secretari autonòmic de medi ambient, Fran Quesada, en una reunió amb representants dels ajuntaments d'Algimia, Gilet i Algar del Palancia, amb l'objecte d'analitzar l'operativitat de l'observatori forestal del Picaio.
En la trobada, a la qual també ha acudit, la directora general de Prevenció d'Incendis, Dèlia Álvarez, Quesada ha explicat les raons tècniques que han motivat la decisió de no tindre operatiu este observatori, davant de la inquietud traslladada pels representants municipals. En esta línia, el secretari autonòmic ha explicat que "la xarxa d'observatoris forestals del Pla de Vigilància d'Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana és un sistema dinàmic que està subjecte a una avaluació contínua".
Quesada ha proposat "la possibilitat de realitzar un conveni per a reforçar la prevenció a escala local i comarcal, a més tenint en compte que en estos moments s'estan redactant els Plans locals de Prevenció d'Incendis Forestals. És una oportunitat per a coordinar-los entre si i abordar la fórmules de cooperació entre les distintes administracions", ha apuntat Quesada.
En este sentit, i fruit d'esta trobada, s'ha acordat mantindre reunions a nivell tècnic per a concretar la implementació de recursos a escala comarcal que redunden en la Baronia.
El nombre total d'observatoris operatius en territori valencià és de 66 en esta campanya. En concret, 13 d'ells estan localitzats a Alacant, 25 a Castelló i 28 a València. Basant-se en esta planificació, per a cada demarcació forestal els observatoris tenen horaris i calendaris distints, podent estar oberts tot l'any o només com a reforç en l'època estival.
Precisament, respecte a altres anys, en 2018 s'ha augmentat de 8 a 10 els observatoris oberts durant tot l'any amb un període de 24 hores.
De la mateixa manera, s'han unificat els horaris de la resta d'observatoris. Així tots queden oberts quatre mesos i mig en l'època estival, enfront d'anys anteriors en les quals la seua operativitat variava entre dos i quatre mesos.
Millores i inversions
La Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals té, a més, un pressupost per al manteniment continu de les infraestructures de prevenció (Observatoris Forestals i Depòsits d'Incendis), que per a l'any 2018 és de 1.134.603 euros. També s'està treballant en l'obertura de nous observatoris en les àrees que presenten un dèficit.
En eixa línia, la dotació del Besori a Llombai ha rebut una inversió de 155.000 euros i està ja en la seua última fase de construcció. El mateix podrà estar operatiu en el mes d'octubre i compta amb una àrea d'observació de 74,140 hectàrees, el 44% de la demarcació de Polinyà del Xúquer.
Així mateix, s'està duent a terme un programa d'adaptació i millora de l'operativitat d'alguns observatoris consistent per exemple en la construcció de plataformes elevades exteriors per a una millor visualització. A més s'han posat en marxa una sèrie d'actuacions de millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions, com la substitució de tota la il·luminació per llums led (ja que alguns funcionen amb bateries solars) i s'han canviat els sistemes antics de calefacció per estufes de pellets.
En estos moments es troben en tramitació els projectes per a la millora d'observatoris forestals que figuren en el document adjunt.