elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial

Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial
  • Advoca per una igualtat “sense divisions, exclusions i divisions estèrils” i destaca iniciatives de la Generalitat en matèria de conciliació, com l’educació gratuïta de 0 a 3 anys

MÉS FOTOS
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 2)
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 3)
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 4)
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 5)
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 6)
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 7)
Mazón remarca l’aposta del Consell per la igualtat real de les dones, la conciliació i la lluita contra la bretxa salarial - (foto 8)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat la labor del Consell per aconseguir una “igualtat real” entre hòmens i dones i per avançar en la conciliació, la corresponsabilitat, la lluita contra la bretxa salarial i la ruptura del sostre de vidre.

Mazón, que ha defés la lluita per la igualtat com un treball diari des de tots els departaments de la Generalitat, s’ha manifestat d’esta manera durant l’entrega dels Premis Isabel Ferrer a Leticia Valera, Begoña Rodrigo, Mavi Peña, Inés Talaya i Maribel Navarro, exemples per a “continuar treballant per la igualtat real en tots els àmbits”. L’acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero.

El cap de l’executiu ha ressaltat l’ambició del Consell per a millorar la taxa d’ocupació femenina i en este sentit ha recordat que en 2024 la Comunitat “va obtindre la millor xifra de la seua història”, ja que “mai havien estat treballant tantes dones com ara, que hem superat el milió cent mil treballadores”.

No obstant això, ha apostat per continuar avançant en conciliació i corresponsabilitat “perquè este èxit no es veja entelat”. Al respecte, ha destacat les iniciatives desplegades per la Generalitat, com les ajudes del pla Corresponsables per a entitats locals que oferixen cura professional a famílies amb fills de fins a 16 anys o la campanya de conscienciació itinerant ‘Corresponsabilitat és voler’.

També ha ressaltat mesures com l’increment del pressupost de la Xarxa Valenciana de la Igualtat en quasi un 7 % -“a pesar de ser la comunitat pitjor finançada de totes”- per a augmentar el nombre d’agents i promotores d’igualtat en els ens locals o del finançament de l’atenció a les persones dependents, així com la posada en marxa de l’educació gratuïta i universal de 0 a 3 anys, “que ha arribat per a quedar-se”.

El president ha fet referència també a la “major amenaça” que patixen les dones i que és la violència en totes les seues formes. En este sentit, ha destacat el compromís de la Generalitat per a tractar d’erradicar-la amb mesures com la creació de la figura del Comissionat contra la Violència sobre la Dona, “una entitat exclusiva per a lluitar contra l’última i més feroç conseqüència del masclisme” i que ha permés, entre altres, licitar el servici de tots els centres dona de la Comunitat i la creació d’un nou a Elx.

Així mateix, ha ressaltat la posada en marxa “en temps rècord” de tres centres d’atenció integral contra les agressions sexuals, un en cada província, gràcies a la inversió de fons europeus.

Carlos Mazón ha advocat per “treballar des de la igualtat d’una manera inclusiva, sense sectarismes i sense enarborar banderes de falsa exclusivitat en la defensa de la igualtat entre hòmens i dones”.

Premis Isabel Ferrer 2025: dones que han fet història en temps d’adversitat

El cap del Consell ha entregat els premis Isabel Ferrer a Leticia Valera, Begoña Rodrigo, Mavi Peña, Inés Talaya i Maribel Navarro, de les quals ha enaltit la seua labor i trajectòria i a les quals ha agraït el seu compromís cívic i la seua solidaritat, especialment en les jornades posteriors a les riuades del 29 d’octubre. En esta ocasió, s’ha reconegut diferents àmbits de la societat representats per una dona en els camps de treball social, restauració, tercer sector o persones particulars que han mostrat des de l’anonimat el seu esforç i solidaritat.

Leticia Valera

Llicenciada en Geografia i Història, Leticia Valera ha dedicat la seua vida a la cooperació internacional. En 2005 va fundar Kassumay ONGD, una organització destinada a promoure la inclusió social i la igualtat de gènere al Senegal. Durant la DANA, Leticia va llançar el projecte ‘Una nova llar per a dones afectades per la DANA’, i va crear la col·lecció ‘Pijamas Solidarios Carmen’, l’objectiu de la qual és recaptar fons per a la reconstrucció de cases afectades per la riuada.

Begoña Rodrigo de Jorge

Xef de renom, Begoña Rodrigo va liderar la iniciativa ‘Des de València per a València’, que va unir el sector gastronòmic valencià amb xefs com Ricard Camarena i Quique Dacosta al capdavant, juntament amb l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) i el suport de cuiners de prestigi internacional. Esta iniciativa va permetre recaptar fons destinats a la recuperació dels municipis més afectats per la riuada.

En un dels esdeveniments gastronòmics més prestigiosos del món, The Best Chef Awards, Begoña va portar la veu de València, visibilitzant la tragèdia i recaptant fons per a la reconstrucció de les zones devastades.

Inés Talaya Armero

Psicòloga del Centre Residencial de Xirivella i Paiporta, i des de fa uns mesos directora del Centre Residencial Savia de Paiporta, Inés Talaya va ser una de les heroïnes d’aquella fatídica nit del 29 d’octubre. Després de finalitzar el seu torn en la residència, va tornar per a salvar els residents atrapats per la riuada, organitzant els treballs de rescat i posant fora de perill molts majors, i així va evitar el que podria haver sigut una tragèdia encara major.

Mavi Peña

Veïna d’Alfafar, Mavi Peña va ser una de les moltes persones que van transformar l’adversitat en un exemple de solidaritat. Després de quedar la seua vivenda arrasada per la riuada, es va dedicar a reconstruir-la i va decidir fer un pas avant, dedicant tota la seua energia a ajudar els seus veïns i els voluntaris. Quan va poder obrir la seua casa, la va convertir en un punt de distribució d’aliments calents i en un refugi per als qui més ho necessitaven, i la va convertir així en un símbol de la solidaritat comunitària.

Maribel Navarro

Voluntària des de 2002 en el Banc d’Aliments de València, Maribel Navarro ha sigut un pilar fonamental en la distribució d’ajuda a les víctimes de la riuada. La seua dedicació i esforç logístic durant els primers dies després de la catàstrofe van ser clau per a garantir que els afectats reberen aliments i productes de primera necessitat. Maribel representa el compromís social i la solidaritat que caracteritzen els valencians.

Pujar