Mazón dissenya un govern amb experiència en gestió, una ex de Ciutadans com a portaveu i amb tres conselleries per a Vox
Una de les prioritats del nou Consell serà reduir la despesa política i la primera mostra ha estat la reducció i la fusió d'àrees
Per fi s'ha destapat el gran secret que envoltava el nou govern valencià de PP i Vox: el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha donat a conèixer el nou Consell en què es redueix l'estructura orgànica i en què s'aposta per dues dones per ser els pesos pesants d'aquesta onzena legislatura: Susana Camarero, que serà la mà dreta de Mazón amb una vicepresidència i al capdavant d'Igualtat, Habitatge i Serveis Socials; així com l'ex de Ciutadans, Ruth Merino, que serà la portaveu del Consell i estarà al capdavant d'economia, hisenda i administració pública.
Amb aquest últim nomenament, per cert, es dóna un missatge de govern centrista i liberal -almenys pel que fa a polítiques econòmiques- per contrarestar l'impacte mediàtic que les últimes setmanes havia causat el pacte del Partit Popular amb Vox. Merino tindrà el màxim control de les arques públiques i, a més, serà la que done compte cada divendres davant dels mitjans de comunicació dels acords presos al si del Consell.
A més, també hi haurà un pes fort a Vox amb Vicente Barrera al capdavant de la vicepresidència primera i la conselleria de Cultura i Esport. L'extorero ocuparà amb els seus companys de partit Elisa Núñez Sánchez (Justícia i Interior) i José Luis Aguirre (Agricultura, Ramaderia i Pesca) càrrecs destacats al nou Consell.
Carlos Mazón, a la compareixença per anunciar els noms del seu equip, ha destacat que serà un consell amb “solvència, eficàcia, millor gestió, absència de prejudicis i determinació” per posar-lo en marxa. El president ha apostat per l'experiència en gestió com un dels valors per posar al capdavant persones com Jose Antonio Rovira, nou Conseller d'Educació, Universitats i Ocupació -es fusionen les conselleries que abans estaven separades- qui ja va estar com a director general de Personal en aquesta àrea; o Marciano Gómez, nou conseller de Sanitat, que ja coneix aquesta conselleria a la que va treballar com a director general de Prestació Assistencial i secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Salut a l'època de Zaplana.
L'experiència també és un grau en decisions com la de l'advocada Elisa Núñez Sánchez al capdavant de Justícia o Núria Montes, d'Hosbec, al capdavant de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. Cal ressaltar que el nou Consell s'estructura en Presidència i nou conselleries, dues de les quals tindran rang de vicepresidències.
Els nous consellers han anat arribant al llarg del matí fins al Palau de la Generalitat per tenir la seva primera reunió de treball amb Carlos Mazón, i tots ells arribaven amb “il·lusió” i “ganes” encara que s'han volgut reservar les declaracions per quan prenguin possessió.
Qui és qui al nou Consell?
De torero a la vicepresidència de la Generalitat
La Vicepresidència primera i la conselleria de Cultura i Esports serà ocupada per Vicente Barrera Simó, llicenciat en Dret per la Universitat de València i empresari. Barrera ha desenvolupat la seua trajectòria professional com a torero i actualment gestiona empreses lligades a la indústria agroalimentària, el sector de la restauració, l'hostaleria i l'àmbit immobiliari.
Així mateix, ha exercit la tasca de coordinador regional de VOX a València, amb anterioritat a la representació parlamentària del partit, des de l'any 2018.
Igualtat recau en una dona
La Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge recau a Susana Camarero Benítez, llicenciada en Dret per la Universitat de València, actualment presideix la Confederació Nacional de Dones en Igualtat des del 2021 i és directora Sènior de Context Polític a Llorente i Conca. Una dona amb una àmplia experiència en la política que va ser, a més, secretària d'Estat d'Igualtat.
Camarero ha estat portaveu de la Comissió d'Igualtat i de la Comissió de Serveis Socials del Congrés dels Diputats durant quatre legislatures, i ha participat com a ponent a l'aprovació de la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i de la Llei per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes. També ha estat presidenta de la Comissió d'Igualtat del Senat, on va dirigir la feina que va aprovar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere a la Cambra Alta.
Del 2014 al 2016 va ser secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, sota el mandat del qual es va aprovar la reforma de la Llei de la Infància i Adolescència, perquè els menors siguen considerats víctimes directes de la violència de gènere. També s'aprova la Llei del Tercer Sector i la del Voluntariat, o l'Estratègia de l'Espectre Autista i el Pla de Lluita contra el Tracte.
Una ex de Cs, pes fort al Consell
La Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública serà ocupada per Ruth Merino Peña, que també ostentarà la funció de portaveu del Consell. Merino és llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València i tècnic d'Hisenda de l'Administració de l'Estat.
Merino ha treballat durant diversos anys a l'Agència Tributària a Barcelona i València i és diputada a les Corts des del 2019, on forma part de la Comissió d'Hisenda i Comissió d'Economia i Indústria. També ha estat portaveu de la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i portaveu del Grup Parlamentari Ciutadans de març 2021 a gener 2023.
Amb aquest nomenament, per cert, es dóna un missatge de govern centrista i liberal -almenys pel que fa a polítiques econòmiques- per contrarestar l'impacte mediàtic que les últimes setmanes havia causat el pacte del Partit Popular amb Vox. Merino tindrà el màxim control de les arques públiques i, a més, serà la que de compte cada divendres davant dels mitjans de comunicació dels acords presos al si del Consell.
La nova portaveu del Consell he fet les seues primeres declaracions als mitjans en arribar al Palau de la Generalitat per reunir-se amb Carlos Mazón i ha dit sentir-se "molt il·lusionada" i amb un gran pes de "responsabilitat". Sobre el seu gran pes en el nou Executiu -cal recordar que ve del partit Ciutadans i fa pocs mesos que és responsable econòmic al PP- ha dit que ella "sempre" ha estat una dona “forta”.
Justícia queda en mans de Vox
Menys es coneix sobre la nova consellera de Justícia i Interior, que serà la doctora en Dret Elisa Núñez Sánchez. La doctora en Dret per la Universitat d'Alacant i llicenciada en Ciències Religioses per la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid.
Actualment és professora a la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir, així com advocada en exercici i lletrada del torn d'ofici en matrimonial i penal del Col·legi d'Advocats de València. També és lletrada acreditada davant del Tribunal Eclesiàstic Metropolità de València i ha estat assessora i responsable de programes dintegració de persones immigrants i estrangeres a la VII legislatura de la Generalitat Valenciana.
La nova Consellera ha agraït al president "la seva confiança" en anomenar-la responsable de Justícia i ha declarat que té ganes de posar-se a treballar: "Des de ja em poso a disposició de tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana i amb el desig de complir la tasca amb rigor, responsabilitat i plena dedicació”.
Experiència en gestió per a Sanitat
Pel que fa a la Conselleria de Sanitat serà ocupada per Marciano Gómez Gómez, llicenciat en Medicina i Cirurgia. Gómez és especialista en Medicina Familiar i Comunitària, així com especialista Universitari en Acreditació de Centres i Serveis Sanitaris, a més de Màster en Direcció i Organització d'Hospitals i Serveis de Salut, en Gestió per a la Humanització de la Sanitat i en Hospitalització Domiciliària.
Actualment ostenta el càrrec de director de l'àrea de Gestió Clínica Mèdica a l'Hospital Universitari La Fe, i ha estat impulsor en la gestió sanitària per a la implantació de la col·laboració publicoprivada i de la normativa que regula les guàrdies mèdiques tant a l'àmbit de l'atenció primària com de l'hospitalària vigents actualment.
El nou Conseller de Sanitat, en les primeres declaracions davant els mitjans quan ha arribat al Palau de la Generalitat per reunir-se amb Carlos Mazón, ha declarat estar "amb moltes ganes de treballar per solucionar els problemes de sanitat", entre les primeres mesures de les quins serà acabar amb la centralització dels CICUs.
Educació, Ocupació i Universitats es fusionen
Universitats torna a Educació, Conselleria que es queda també amb Ocupació. Aquesta Conselleria serà liderada per José Antonio Rovira Jover, que és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat d'Alacant, i professor titular al departament d'Economia Aplicada i Política Econòmica de la Universitat d'Alacant.
Ha ostentat diversos càrrecs a l'ajuntament d'Alacant com a tinent d'alcalde, portaveu adjunt i regidor de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Transports, així com a la Diputació Provincial d'Alacant i a les Corts. També ha estat director general de Personal i director territorial de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat. Durant la X legislatura ha estat diputat a les Corts i portaveu a la Comissió de Governació i Administració Local.
Rovira, en les primeres declaracions com a conseller davant dels mitjans, ha recordat que fa uns anys ja va estar a la Conselleria d'Educació -amb l'ara alcaldessa de València María José Catalá- encara que ara s'hi afegeixen més competències: "Un dels objectius més importants és eliminar el greix de l'administració i una prioritat en matèria d'educació serà llevar la llei de plurilingüisme en un futur”.
Vox defensarà el sector primari
Al capdavant de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca se situarà José Luis Aguirre Larrauri de Vox, Enginyer tècnic agrícola, i diputat a les Corts durant la legislatura passada, així com portaveu del seu grup polític a les comissions d'Aigua, Medi Ambient i Agricultura . Ha estat vicepresident del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles, delegat de l'Ordre de Malta a València i director-gerent de la Gran Associació de Beneficència.
El nou conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en les primeres declaracions davant els mitjans, ha dit tenir moltes ganes de posar-se a treballar: "Prego per intentar ser capaç d'assumir la responsabilitat i respondre a les expectatives que el sector ha posat en mi ". José Luis Aguirre Larrauri destaca que la seua prioritat és lluitar pel sector: “Defensar el sector primari és clau”.
Pradas dirigirà Medi Ambient
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori serà ocupada per la popular Salomé Pradas Ten, llicenciada en Dret per la Universitat Jaume I de Castelló, i actual regidora de l'Ajuntament de Castelló i diputada autonòmica de les Corts.
Durant la seua trajectòria professional ha estat directora general de Medi Natural de la Generalitat, regidora de l'Ajuntament de Castelló, senadora per Castelló i ha exercit també els càrrecs de vicepresidenta de la Comissió de Transports, portaveu constitucional, i secretària general i portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular.
Salome Pradas, que tindrà un pes pesant al nou Consell, ha dit estar "feliç" per tenir "l'honor" de treballar per a tota la Comunitat Valenciana "de la mà de Carlos Mazón i d'un Consell que és un gran equip ". Sobre l'aposta que ha fet Mazón per dones com ella i Ruth Merino als primers llocs, ha dit: “Les dones hem d'estar on mereixem”.
Experiència per dirigir Turisme
Finalment, la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme serà dirigida per Nuria Montes de Diego, que tindrà seu tant a Alacant com a València. Montes és llicenciada en dret per la Universitat d'Alacant i especialista en direcció i administració d'empreses. Ha desenvolupat la carrera professional en l'àmbit de l'empresa turística de la Comunitat Valenciana, i des de 1995 fins a l'actualitat ha exercit el càrrec de secretària general de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec).
És membre de la junta directiva i participa activament a tota la cadena de representació empresarial d'entitats com la CEOE, la CEV o l'Institut Tecnològic Hoteler. Així mateix, exerceix com a professora de la Universitat d'Alacant i Escoles de Negoci. Ha participat també en la creació de l'entitat publicoprivada de promoció VisitBenidorm en què, fins ara, exerceix el càrrec de secretària. A l'àmbit de la innovació ha impulsat projectes per al sector turístic.
La nova consellera ha ressaltat el seu objectiu de treballar “perquè el teixit empresarial valencià siga un èxit com ho ha estat fins ara”. Nuria Montes, amb gran experiència en el sector del turisme, ha reconegut que “els qui ens hi dediquem sabem la feina que hi ha”.
Divendres, primer Consell
Aquest divendres tindrà lloc el primer Consell de la nova legislatura i està previst que s'aprovi una rebaixa fiscal, tal com ha deixat entreveure el mateix Carlos Mazón en converses a la rotllana amb els periodistes. Encara no se sap on tindrà lloc el Consell, encara que el més probable és que se celebre a Alacant, cosa que llançaria un missatge també de la importància que vol donar el nou president a la descentralització.