La marca Marjal de Massanassa posa en valor este espai situat en els voltants de l’Albufera amb la senyalització de dos rutes
L'entitat local presentarà este projecte i les dos rutes divendres que ve 5 de maig a la Sala Gabriel Cualladó de l'Auditori Municipal, convidant a tota la ciutadania que desitge conéixer esta iniciativa.
L'Ajuntament de Massanassa està finalitzant un projecte que posa en valor la Marjal de Massanassa amb la posada en marxa de dos rutes assenyalades que busquen que les persones coneguen cada lloc característic de la Marjal i sàpien apreciar-la com a gran part i tresor del municipi.
Una iniciativa que presentarà divendres que ve 5 de maig a la Sala Gabriel Cualladó de l'Auditori Municipal on es convida a tota la població. Seguidament, s'inaugurarà l'exposició de fotografies de la Marjal de Yolanda Gómez.
“Nostra Marjal era el motor econòmic del nostre poble fa molts anys. Ara, hi ha altres maneres de viure-la, a través d'una manera més turística i mediambiental”, afirma l'alcalde de Massanassa, Paco Comes. “Jo sempre dic que tenim un tresor a pocs passos del nucli urbà. Volem que, amb la creació d'estes dos rutes senyalitzades, la gent sàpia voler-la i conega la seua història”, afegeix.
Les dos rutes que s'han establit són la Mota del Barranc i la del Motor del Noi. La primera d'elles té un tipus de recorregut circular, amb una distància horitzontal de 5 quilòmetres i una duració d'una hora. La segona, també amb recorregut circular, correspon a l'itinerari més llarg amb una distància horitzontal de 14,7 quilòmetres i una duració de prop de tres hores aproximadament.
En elles, podrem observar llocs com el Sequer dels Nelos, la Caseta de Baixauli o del Cansalaer, la Nau del Pepe el Mut, la Granja Manolo Robledo, la Granja de El Padre y la Caseta de Conejos, la Granja Cubells, la Trilladora de Gori, la Caseta de Ventura, la Caseta de Maties, el Pont de Saro, el Pont de Cruces, el Motor del Corral o del Barraquer, el Motor del Noi, entre un llarg etcètera. Tot això, sumat a conéixer els camins, els seus noms i les nombroses séquies que aboquen les seues aigües en la marjal, de la qual la Séquia de Favara és la xarxa fluvial més important de l'Horta Sud. Noms que desconeixem, però amb estes rutes assenyalades, totes aquelles persones que vulguen passejar o anar amb bicicleta per este bell paisatge, podran aprendre i saber identificar. Un passeig que busca aconseguir la convivència amb la figura de l'agricultor/a, observant cada racó i característiques que ens ofereix el seu espai.
Al costat de la creació de la identitat “Marjal de Massanassa”, l'Ajuntament de Massanassa també ha incorporat panells al llarg de les rutes on expliquen el cultiu de l'arròs, la flora i la fauna que es troben en la Marjal. L'arròs, com a cultiu més característic i de major tradició del Parc Natural de l’Albufera, presenta un procés d'elaboració que va canviant al llarg dels mesos de l'any. En estos punts informatius, s'explica des de l'època de creixement de l'arròs en els mesos d'estiu, fins a com s'inunden els camps amb la popular “La Perellonà” sent la temporada més fotogènica de la marjal durant els mesos de novembre i desembre.
De la mateixa manera, s'expliquen els tipus d'espècies que trobem en este paratge com l’agró blau, la polla d’aigua, l’esplugabous, el collverd, el picaport o moret, la garseta blanca, la camallonga, el flamenc, el carranc americà, la gavina vulgar, entre altres.
Sense cap dubte, es tracta d'un lloc únic que poder visitar. Un lloc on eixir a caminar i anar amb bicicleta disfrutant de la naturalesa. Un espai que, des de la pandèmia de la Covid-19, va ser molt freqüentat i on moltes persones es van adonar que no coneixien cada punt peculiar que presenta. I ara, amb esta iniciativa de Massanassa, es pot comprendre en profunditat.