Marzà: “Cal treballar conjuntament per a adaptar les normatives a les peculiaritats del sector cultural”
Primera Conferència Sectorial de Cultura d’aquesta legislatura
El conseller Vicent Marzà ha assistit a la primera Conferència Sectorial de Cultura convocada pel ministre Jose Manuel Rodríguez Uribes amb els responsables d’aquesta àrea de totes les comunitats autònomes.
En aquesta reunió, el responsable de Cultura de la Generalitat ha destacat “la voluntat que ha mostrat el Ministeri per coordinar polítiques culturals en tot l’Estat”, i ha afegit que “entre les línies d’actuació hem de treballar conjuntament per a adaptar les normatives estatals i autonòmiques a les peculiaritats del sector cultural i les seues necessitats en qüestions de contractació i d’ajudes”.
Cal recordar que un dels objectius d’aquesta legislatura per a Cultura de la Generalitat és la millora de les normatives per a facilitar la contractació i la gestió de subvencions en el sector artístic i cultural, la necessitat de detectar dificultats i “dissenyar conjuntament entre totes les administracions fórmules que impulsen amb més agilitat les indústries culturals i creatives”, ha explicat Marzà.
En aquest sentit, el pressupost de Cultura de la Generalitat de 2020 per a fomentar al sector cultural i creatiu valencià ha duplicat, triplicat i, fins i tot en alguna modalitat, quadruplicat els imports aportats en ajudes des de 2015, “però no sols es tracta d’augmentar el pressupost, sinó també d’adaptar les normatives a la realitat i les demandes del sector”, apunta Vicent Marzà.
Respecte a les ajudes destinades a arts escèniques, música i cinematografia, Cultura de la Generalitat està dissenyant ja noves bases que es desenvolupen en aquest sentit. El seu objectiu és agilitzar els tràmits i dotar d’estabilitat les empreses culturals, incorporant, per exemple, ajudes plurianuals a les sales d’exhibició escènica i les companyies consolidades, i elevant els límits màxims per als beneficiaris.
Un altre aspecte que el conseller de Cultura considera “fonamental” és la revisió de la normativa respecte a la contractació artística i cultural, “ja que és necessari abordar amb una òptica específica les necessitats en l’àrea cultural, perquè no és igual la cobertura de personal en general per a una administració, que la contractació per necessitats específiques d’un músic o un artista plàstic”.