Marzà: "Hem fet realitat el necessari conveni del sector teatral"
La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha impulsat, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, el primer Conveni col·lectiu dels actors i actrius valencians, que han signat aquest matí al Teatre Principal de València l'Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (AVETID), l'Associació d'Actors i Actrius del País Valencià (AAPV) i representants dels sindicats.
A la signatura del conveni han assistit el conseller de Cultura, Vicent Marzà; la diputada de Teatres i Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo; el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García. El conveni l'han signat la presidenta d'AVETID, Maria Ángeles Fayos; el president de l'AAPV, Ximo Solano, i representants sindicals.
Després de la signatura, la Generalitat s'ha adherit al conveni, un suport que dóna exemple perquè altres productors públics i privats del nostre territori apliquen també aquest acord.
Segons el conseller Marzà: "Per primera vegada, el sector del teatre valencià disposa d'un conveni col·lectiu, un pas històric per a la regularització, la professionalització i la dignificació laboral del sector escènic. Un acord que ens iguala a convenis semblants signats des de fa anys a la resta de l'Estat".
Aquesta iniciativa ha estat impulsada per Cultura de la Generalitat i consolida un dels objectius de treball del primer semestre del 2018 establits en el Seminari de Govern de Benicarló-Vinaròs.
El responsable de Cultura de la Generalitat ha apuntat que "cal aplaudir el treball de l'AVETID i de l'AAPV, que han buscat el consens en tot moment, i també el treball fet pels sindicats. Des de la Generalitat no només hem impulsat que aquest conveni fóra una realitat, sinó que ens comprometem a posar-lo en pràctica des del minut zero pel que fa a la contractació d'actors i actrius en les produccions teatrals públiques que depenen de nosaltres".
A més, les convocatòries d'ajudes de l'IVC tindran en compte el que es detalla en aquest acord. Es consensuarà amb el sector la modificació de les bases reguladores d'ajudes a la producció d'espectacles, gires i sales o teatre d'exhibició regular i professional.
El conveni estarà vigent fins al 31 de desembre de 2019 i es prorrogarà per períodes successius d'un any mentre no siga objecte de denúncia escrita per qualsevol de les parts signants. Aquesta pròrroga comportarà un increment de les condicions econòmiques d'acord a l'IPC.
El conseller Marzà ha explicitat que "estem en un moment de recuperació del sector de les arts escèniques al nostre territori. Cal recordar el significatiu increment econòmic de les ajudes al sector per part de la Generalitat, que han augmentat un 178 % respecte a l'any 2014. En 2018 s'arribarà a 3.500.000 milions d'euros, la xifra més alta de la història", i ha afegit: "Açò és només una dada, no anem amb triomfalismes, ja que ens vam trobar amb una indústria teatral a punt de desmantellar-se per les polítiques de l'antic govern i el que estem fent és revertir i reconstruir l'escena teatral valenciana entre totes i tots".
El titular de Cultura ha explicat que "l'objectiu compartit és augmentar i fidelitzar públic valencià que vaja al teatre i millorar les condicions del sector".
En aquest sentit cal recordar que els teatres Principal i Rialto de València han tingut un 40 % més d'espectadors en 2017 respecte a l'any anterior, i específicament l'obra 'Tic tac', una coproducció de l'IVC i la Diputació de València, va superar els 7.000 espectadors. Així mateix, el Teatre Principal de Castelló ha incrementat en un 8 % els espectadors respecte a 2016 i el Teatre Arniches d'Alacant ha tingut 6.600 assistents en 2017, destacant en aquest cas que, d'octubre a desembre de 2017, hi va haver un 68 % més d'espectadors que en el mateix període de 2016.