Marzà: “Posem en marxa ‘reaCtivem’, un paquet de mesures per al sector cultural valencià”
La primera mesura concretada de ‘reaCtivem’ és la programació en espais privats d’activitats escèniques, musicals i audiovisuals contractades directament per l’Institut Valencià de Cultura
Cultura de la Generalitat està elaborant un paquet de mesures per a fer front als efectes que està provocant la paralització de l’activitat cultural valenciana per tal d’afrontar la pandèmia generada pel COVID-19.
Durant les setmanes en què tots els espais culturals i l’activitat han estat paralitzats, l’equip de Cultura de la Generalitat ha mantingut contacte directe amb els diferents agents dels sectors culturals per a conéixer les inquietuds i problemàtiques del sector i poder assistir-los com cal i de manera efectiva.
Segons el conseller Vicent Marzà: “Estem treballant en el desenvolupament de ‘reaCtivem’, un paquet de mesures perquè la recuperació de la nostra societat passa necessàriament per la cultura. Situem la cultura en el focus de necessitats a les quals cal fer front. El sector cultural valencià ha d’estar enfortit i hem d’acompanyar-lo per a donar llum a la foscor generada per aquesta situació d’excepcionalitat”.
Primera mesura de ‘reaCtivem’: reprogramar l’activitat dels espais públics culturals i llogar sales d’exhibició privades.
Tal com es va anunciar fa dies, des de l’àrea de Cultura es considera que cal reprogramar tot allò que es puga quan finalitze l’estat d’alarma i es puguen tornar a obrir els espais culturals.
En aquest sentit, Cultura de la Generalitat mantindrà tota l’activitat prevista pel que fa a la programació dels espais públics autonòmics, la qual s’intensificarà en els mesos d’estiu i en l’últim quadrimestre de l’any, sempre que l’evolució de la pandèmia haja remés i les autoritats sanitàries ho permeten.
El conseller Vicent Marzà ha recalcat el fet “aquesta situació és un parèntesi i tot el que hem ajornat ho recuperarem quan de nou la cultura puga eixir al carrer i puguem obrir els espais culturals”.
Ja s’ha contactat amb tots els equips artístics que participen en produccions pròpies de l’Institut Valencià de Cultura per a reubicar els espectacles en el calendari. Així mateix tots els laboratoris, projectes d’investigació i residències es reprendran només acabe l’estat d’alerta.
A la reprogramació pública se suma la reactivació del sector cultural privat valencià. Cultura de la Generalitat està ja articulant una oferta a totes les sales privades d’exhibició del territori valencià per a llogar les seues instal·lacions i poder programar activitats escèniques, musicals i audiovisuals.
Seran programacions contractades directament per l’Institut Valencià de Cultura, que multiplicaran considerablement les possibilitats d’exhibició per a les companyies valencianes, els grups de música i la projecció de pel·lícules i curts valencians.
“Aquesta mesura suposarà un fort incentiu econòmic per a les sales d’exhibició i també per als intèrprets. Ara mateix s’està contactant amb les sales i en poques setmanes intentarem consensuar els requisits de participació en aquesta iniciativa”, ha comentat la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit.
Aquesta actuació tindrà una segona fase d’actuació, que consistirà a obrir les portes del Teatre Rialto de València a les companyies valencianes d’arts escèniques en l’últim quadrimestre de la temporada 2020-2021, entre març i juny, perquè puguen presentar les seues últimes produccions.
Així mateix Marzà ha explicat que “pel que fa a les sales d’exhibició cinematogràfica, dissenyarem programacions matinals cinematogràfiques que es posaran en marxa el pròxim curs escolar per tal que els centres educatius tinguen aquesta activitat gratuïta dins del seu horari lectiu”.
Durant els pròxims dies s’aniran detallant més mesures de ‘reaCtivem’, entre les quals també es detallaran les necessitats que Cultura de la Generalitat traslladarà al Ministeri de Cultura perquè, dins de les seues competències, done suport al sector cultural valencià en els àmbits laboral, administratiu i fiscal.