Castellano

Març tindrà la factura de la llum més cara de la història

Març tindrà la factura de la llum més cara de la història
  • La factura mitjana de llum s'eleva fins als 143,03 euros, un 130% més que la de març de 2021 i un 33% més que la del passat mes de febrer

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat que el preu de l'electricitat durant el mes de març s'ha disparat en el mercat majorista fins als 284,8 euros/MWh a conseqüència de la invasió russa a Ucraïna, és la major pujada de la història. La factura mitjana de llum s'eleva fins als 143,03 euros, un 130% més que la de març de 2021 i un 33% més que la del passat mes de febrer.

Preu de la llum: pujada històrica al març

La invasió de Rússia a Ucraïna ha donat la punta el mercat elèctric. El mes de març de 2022 els preus s'han elevat fins a nivells totalment desconeguts fins ara, per l'encariment del gas i del petroli del qual en gran manera depén Europa de Rússia:

En el mercat majorista, el cost mitjà de cada MWh va ascendir durant el mes de març a 284,8 euros/MWh, però durant alguns dies va superar els 400 euros fins a aconseguir el dia 7 de març el pic de 544,98 euros/MWh.

La factura d'una llar mitjana amb tarifa PVPC s'eleva a 143,03 euros, un 33% més que la ja elevada factura del passat mes de febrer (110,27 euros).

Les mesures per a rebaixar la factura de la llum encara han de concretar-se i rebre l'autorització de la UE pel que tardaran setmanes a arribar al consumidor

Un hivern de factures molt cares

Durant l'hivern el consum elèctric es concentra pel menor nombre d'hores de llum i, en moltes llars, per l'ús de sistemes de calefacció elèctrica. Les factures pateixen fortes pujades per la combinació d'aquest major consums amb unes tarifes d'electricitat desconegudes fins ara. Tampoc el consum del gas natural es deslliura d'aquest increment i la major part de les llars ha consumit aquest combustible amb preus actualitzats molt més elevats que els de passat hiverns.

La guerra a Ucraïna ha sigut la punta per a aquesta situació que era ja crítica. OCU va analitzar diferents escenaris amb les possibles conseqüències en la factura d'electricitat i gas i els resultats durant el mes de març ens acosten al pitjor dels escenaris, per les fortes pujades de tots dos tipus d'energies.

Urgeixen mesures més dràstiques

Les mesures que el Govern ha anat aplicant des d'el mes de juny passat s'han mostrat insuficients per a combatre aquesta escalada de preus i és necessària una acció més decidida davant aquesta situació de crisi.

Amb data 30 de març s'ha aprovat una nova bateria de mesures per a respondre a la greu crisi de preus que estan pujant els consumidors (i entre altres coses, s'inclou la pròrroga de la rebaixa de l'IVA i impost d'electricitat). Però aqueixes mesures segueixen sense bastar per a rebaixar la factura de l'electricitat, per la qual cosa caldrà esperar a la mesura estrela, que és "capar" el preu del gas per a les empreses que generen electricitat amb aquest combustible i d'aquesta manera facilitar una rebaixa en els mercats majoristes.

En OCU mantenen les seues propostes, algunes temporals i una altra definitives, i assenyalen que s'haurien d'incorporar de manera immediata per a abordar aquesta crisi energètica.

Tarifes elevades... i poques alternatives per a estalviar

Durant el mes de març la factura per a les llars amb la tarifa regulada PVPC (amb 4,6 kW de potència contractada i 292 kWh de consum mensual) s'eleva a 143,03 euros. Es converteix per tant en la factura més cara de la història, en superar en més de 25 euros la factura del passat mes de desembre (117,15 euros) que ostentava l'anterior rècord.

Durant els primers mesos de crisi energètica, eren les llars amb la tarifa regulada PVPC els més impactats amb aquests elevats preus, no obstant això, el mercat lliure porta mesos revisant els seus preus a l'alça.

OCU aconsella revisar com més prompte millor quines tarifes tenen en l'actualitat, en quin moment seran revisades, i consultar regularment el comparador de tarifes d'electricitat i gas d'OCU per a identificar les opcions que permeten un bon estalvi.

Les llars vulnerables en risc

Els forts increments de preu de l'electricitat afecten directament la tarifa PVPC i per tant a les llars amb el bo social. Malgrat les mesures del Govern elevant temporalment els descomptes del bo social al 60% i fins i tot al 70% per a les llars vulnerables severes, això no va evitar que una part important d'aquestes llars tinguen factures més elevades que si optaren per una oferta en el mercat lliure.

El bo social s'aplica amb uns límits sobre els kWh consumits. A l'hivern, amb menys hores de llum i, sobretot, amb l'ús de sistemes elèctrics de calefacció, és habitual que una part considerable del consum no es beneficie del bo social, la qual cosa provocarà que el malgrat comptar el bo social, la factura elèctrica siga més elevada elèctrica que si hagueren comptat amb una tarifa en el mercat lliure durant aquests mesos.

El bo social tèrmic, del qual es beneficien totes les llars amb el bo social elèctric a data 31 de desembre de cada any, es caracteritza pels retards a l'hora de realitzar la transferència amb aquesta ajuda per a les llars vulnerables. Els beneficiaris del bo social de 2020, que haurien d'haver rebut el bo tèrmic durant el primer trimestre de 2021, continuen esperant, excepte excepcions com a Aragó, rebre la transferència, que a més ha d'incloure el bo extra que va formar part de les mesures especials per a facilitar a les llars vulnerables el pagament de les factures d'energia durant 2021.

Pujar