elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torna la Cavalcada de la Ceràmica de Manises amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica

Torna la Cavalcada de la Ceràmica de Manises amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica
  • Del 16 al 18 de juliol torna aquesta festa tan especial després de dos anys sense celebrar-se

MÉS FOTOS
Torna la Cavalcada de la Ceràmica de Manises amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica - (foto 2)
Torna la Cavalcada de la Ceràmica de Manises amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica - (foto 3)
Torna la Cavalcada de la Ceràmica de Manises amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica - (foto 4)

La Diputació de València ha acollit este dimarts la presentació de la Festa i Cavalcada de la Ceràmica de Manises, que tindrà lloc entre el 16 i el 18 de juliol després de dos anys sense celebrar-se a causa de la pandèmia. El Pati del Palau dels Scala de la corporació provincial ha projectat la festa de la ceràmica maniser més internacional, després que a la fi del passat any la localitat fora declarada Ciutat Creativa de la UNESCO.

El cap de setmana del 16 i 17 de juliol, l'Avinguda Blasco Ibáñez estarà ocupada per desenes de ceramistes, entre ells artesans de Portugal, els Estats Units d’Amèrica i Jordània, que mostraran les seues creacions al carrer i acostaran la ceràmica a la gent a través de tallers i demostracions. Per al dilluns 18 està programada la tradicional cavalcada que partirà des de Molí de la Llum, acte central de les festes patronals en honor a les santes Justa i Rufina, amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica des de les carrosses que recorreran de nou la ciutat.

Per a l'alcalde de Manises, Jesús Borrás, “la present edició de la Festa de la Ceràmica serà molt especial, no sols perquè recuperem les celebracions després de la pandèmia, sinó perquè donem a l'esdeveniment un matís universal, amb la creació d'un mural participatiu que comptarà amb creacions d'artistes internacionals i que pretén visibilitzar el treball artesanal i promoure la ceràmica de Manises per tot arreu, la qual cosa implica projectes i il·lusions, però també més treball i responsabilitat”.

Borrás ha estat acompanyat pel president de la Diputació, Toni Gaspar, qui ha assenyalat que encara conserva un taulell de les patrones Justa i Rufina record de la Cavalcada de fa deu anys. “La ceràmica perdura i és inherent al poble valencià, està present des dels sòcols de les cases fins a les cúpules de les esglésies, i cal reconéixer el treball d'un municipi com Manises que vincula el seu nom al de la ceràmica i exporta esta manifestació artística per tot el món”, ha expressat el president Gaspar.

En l'acte han participat també els responsables de Turisme de Manises i de la Diputació, Ángel Mora i Jordi Mayor. Mora ha explicat els detalls del mural que commemora la declaració del municipi com a ciutat creativa de la UNESCO en la modalitat d'Artesania i Arts Populars, mentre que el diputat Jordi Mayor ha destacat el paper de la Diputació com a col·laboradora de la festa i del seu “impuls a nivell nacional i internacional des de l'àmbit del turisme”.

Un mural participatiu internacional

En paraules del regidor Ángel Mora, “la idea del mural va sorgir dels propis ceramistes manisers, amb la intenció de crear una peça repleta de valor artístic i un component turístic amb el qual exportar la ceràmica de Manises pel món”. La peça serà circular, amb un radi de dos metres, més de 12 metres quadrats, i malgrat el seu llenguatge artístic contemporani guardarà el màxim respecte a la tradició.

El mural ha sigut dissenyat pel ceramista i escultor Ángel Igual, amb la intenció de recrear els processos de creació ceràmica i posar en valor la qualitat del procés a Manises. L'objectiu de la iniciativa, segons l'artista, és “reflectir els valors intrínsecs de les produccions, la constància, l'amor que es posa en cada obra, la paciència, l'aprenentatge, l'expressivitat, el respecte pel patrimoni o la col·laboració; valors que tant han aportat al nostre desenvolupament com societats des de l'antiguitat”.

Els ceramistes podran participar en l'elaboració del mural entre el 12 i el 15 de juliol en Avec-Gremio de 10 a 14 i de 15.30 a 17.30 hores, i també en la vesprada del dissabte 16 de juliol, en el marc de la Festa de la Ceràmica que se celebra en l'Avinguda Blasco Ibáñez, entre les 17 i les 21 hores, oferint als visitants l'oportunitat de gaudir en directe del treball dels artesans.

Antonio Cordero, homenatjat

En esta ocasió, l'artista homenatjat en la Festa de la Ceràmica de Manises és Antonio Cordero, qui va iniciar a L'Horta la seua trajectòria professional com a artesà ceramista, després de treballar com a pintor en diverses empreses del sector i crear al costat de la seua dona la firma familiar Placor. Cordero va acabar creant les seues pròpies col·leccions i peces més elaborades, introduint el modelatge i el fang en la creació d'obres amb un alt nivell artístic.

Antonio Cordero està jubilat i manté la seua passió per la ceràmica, amb la creació en el dia a dia de noves col·leccions i la col·laboració amb el gremi en diferents activitats, demostracions i jornades de portes obertes, així com la participació en activitats extraescolars de diferents col·legis i cursos de Postgrau en la Universitat Politècnica.

L'artista de Pegalajar (Jaén), establit en terres valencianes des de la infància, coneix bé la Diputació, ja que al desembre de 2021 la corporació provincial va exposar, en el mateix pati del Palau dels Scala, el Betlem de Ceràmica creat per Antonio Cordero en temps de pandèmia i donat a l'Ajuntament de Manises.

Pujar