elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Manises nomenarà fills predilectes als dos veïns víctimes de la barbàrie nazi

Manises nomenarà fills predilectes als dos veïns víctimes de la barbàrie nazi
  • L'equip de govern presentarà una moció per a reconéixer els manisers Francisco Cases i Rafael García amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

L'equip de govern de l'Ajuntament de Manises, format per PSPV-PSOE, APM-Compromís i Podemos, presentarà una moció en el ple del dijous 30 de gener per a atorgar la distinció de ‘Fill Predilecte de Manises’ a Francisco Cases Escobar i a Rafael García Gimeno, dos manisers que van ser víctimes de la persecució nazi, en coincidència amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que es commemora el 27 de gener.

La regidora de Memòria Democràtica, Pilar Bastante, ha recordat que “l'oblit no és una opció per a una democràcia, tal com arreplega la Llei de Memòria Democràtica, per això, el nomenament de fills predilectes de Manises als dos veïns que van patir la persecució nazi, Francisco Cases i Rafael García, té especial simbolisme per a la memòria col·lectiva del nostre poble, ja que reconeix dos persones que van patir la violència i les violacions de drets humans sistèmiques en els períodes més foscos de la nostra història”.

En concret, la moció presentada, que aborda el cas dels 637 valencians dels més de 9.000 espanyols que van ser deportats als camps de concentració nazi, com ara Mauthausen, Gusen i Auschwitz, i dels quals més de 5.400 van ser assassinats, pretén commemorar dos veïns de Manises, Francisco Cases i Rafael García.

Cases i García van ser dos d'eixos valencians que, després de ser deportats, van ser aniquilats en camps de concentració. Cases va ser assassinat el 24 de setembre de 1941 al Castell d'Hartheim, on es realitzaven experiments amb éssers humans, mentre que García va morir el 15 de gener de 1942 al subcamp de Gusen.

Aquesta moció presentada per l'equip de govern municipal de Manises destaca la importància de reconéixer el sacrifici d'aquestes persones, ja que van ser víctimes d'un règim que va perseguir i va exterminar als qui lluitaven per la llibertat i la democràcia.

El text, a més d'al·ludir directament a la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica, en la qual s'arreplega l'afirmació que l'oblit no és una opció per a una democràcia, també esmenta les resolucions internacionals, com ara les adoptades per l'ONU, que condemnen el règim franquista com un règim il·legal, subratllant la seua relació amb els règims feixistes de l'Alemanya nazi i la Itàlia de Mussolini.

L'ONU ha instat els països a garantir el dret a la veritat i la memòria històrica, protegint els arxius i proves relacionades amb les violacions de drets humans ocorregudes durant eixos períodes foscos. En aquest sentit, es destaca la importància del deure de recordar, que implica la preservació del coneixement històric i la lluita contra qualsevol intent de revisionisme o negacionisme, que podria distorsionar la veritat sobre els crims del passat.

Reconeixement per la llibertat, justícia i pau

Així, la moció proposa que l'Ajuntament de Manises atorgue a Francisco Cases Escobar i Rafael García Gimeno la distinció de Fill Predilecte, en reconeixement al seu sacrifici i a la lluita per la democràcia i la llibertat. La proposta inclou l'organització d'un acte d'homenatge i lliurament de la distinció al maig de 2025, coincidint amb el 80 aniversari de l'alliberament de Mauthausen. Amb aquesta iniciativa, l'equip de govern del consistori maniser reafirma el seu compromís amb la memòria democràtica i amb el reconeixement de totes aquelles persones que van lluitar per un futur de llibertat, justícia i pau.

D'altra banda, el text ressalta el testimoni de Francisco Batiste, un supervivent de Mauthausen, qui va relatar que, malgrat l'alliberament del camp, els republicans espanyols van ser els últims a ser repatriats, ja que no tenien un govern que els representara. La seua situació reflecteix la indiferència amb la qual el franquisme va tractar als seus propis ciutadans, que van ser abandonats a la seua sort enmig de la postguerra.

El 27 de gener, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, es commemora l'alliberament del camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau. Aquesta data va ser proclamada per la UNESCO l’any 2005, com a part d'un esforç continu per a lluitar contra l'antisemitisme, el racisme i totes les formes d'intolerància que poden desembocar en actes violents.

Pujar