elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Manises combat l'absentisme escolar amb el Programa Aula Compartida

Manises combat l'absentisme escolar amb el Programa Aula Compartida

    L'Ajuntament de Manises, a través de la Regidoria d'Educació, va posar en marxa per primera vegada aquest curs el Programa Aula Compartida (PAC). Tretze alumnes dels IES Ausiàs March i Pere Boïl, pertanyents a 1r i 2n d'ESO, han participat en aquesta innovadora proposta que té l'objectiu d'atendre a l'alumnat amb dificultats d'adaptació a l'entorn educatiu, tendència a l'absentisme escolar i falta de motivació i d'expectatives acadèmiques o personals. Aquest programa compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

    Encara que aquest curs només han participat alumnes d'aquests dos centres, el programa AC està obert a tots els instituts de Manises que vulguen participar. Segons la valoració dels tècnics implicats en aquesta activitat, els resultats han estat molt positius, ja que dels tretze estudiants que començaren han finalitzat el programa huit. Set han aconseguit un informe favorable per a continuar els seus estudis en FP bàsica i un per a seguir la seua formació en un programa de qualificació bàsica.

    Aula Compartida ofereix als joves la possibilitat de reforçar el seu aprenentatge i adquirir noves habilitats socials en un entorn diferent de l'habitual, amb una programació personalitzada i en un espai alternatiu. El programa ha estat dividit en dues modalitats d'estudi: la primera, de 8.00 h a 11.00 h, on els estudiants han acudit als seus corresponents instituts per donar classes de formació amb la finalitat d'ajudar al seu desenvolupament personal i que l'alumnat conega les seues potencialitats i limitacions de cara a la seua futura incorporació al competitiu mercat laboral; d'altra banda, la segona franja formativa, d'11.00 h a 14.00 h, es va realitzar en una aula taller, al Centre Cultural Simetes primer i al CMJA després, on els alumnes, acompanyats per un monitor, treballaren diferents mòduls de formació especialitzada com atenció personal, de l'entorn social i de l'entorn natural, amb eixides a altres espais, horts socials o centres de majors.

    En total, es tracta de 15 hores setmanals de formació bàsica als centres educatius i altres 15 hores setmanals de pràctiques a l'aula taller. Cada trimestre s'ha realitzat una reunió entre els IES Ausiàs March i Pere Boïl amb el Departament d'Educació de l'Ajuntament de Manises amb el propòsit d'avaluar els avances i implementar les millores necessàries. Per al desenvolupament d'aquesta iniciativa ha estat necessària la cooperació de diverses entitats educatives i socials per afavorir una millor interacció dels alumnes amb aquestes.

    «El Programa Aula Compartida està orientat a reconciliar a aquests estudiants amb l'entorn acadèmic i amb el seu aprenentatge. L'objectiu és reencaminar-los per entrar en el món laboral, així com combatre i reduir el fracàs escolar. A més a més, aquesta iniciativa ha optimitzat determinats aspectes de la convivència als nostres centres que també ha millorat el rendiment acadèmic de tots els alumnes. Per això, de cara al pròxim curs, resulta imprescindible continuar comptant amb aquest programa com a mesura d'atenció a la diversitat als centres educatius i com a prevenció d'exclusió social al municipi», segons ha explicat la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Manises, Pilar Molina.

    Pujar