Manises avança en la seua Agenda Urbana amb la seua aprovació al ple
L’Agenda Urbana Manises s'ha elaborat amb la participació activa de la ciutadania, agents socials, econòmics, comunitaris i culturals, així com personal tècnic i grups polítics
L'Ajuntament de Manises ha aprovat al ple celebrat aquest dilluns l’Agenda Urbana Manises, un pla estratègic que defineix les línies d'acció per a convertir la ciutat en un municipi més habitable, just, inclusiu, saludable, intel·ligent i sostenible, on els interessos i inquietuds de la població han sigut arreplegats i introduïts com a part fonamental. Aquest full de ruta ha comptat amb els vots a favor de l'equip de govern, format per PSPV-PSOE (5), APM-Compromís (5) i Podemos (1), l'abstenció del Partit Popular (6) i els vots en contra de Vox (4).
En paraules del regidor de Transició Ecològica i Agenda 2030, Rafael Mercader, “la realització de l’Agenda Urbana Manises ha sigut un procés molt enriquidor per al municipi en haver pogut comptar amb la col·laboració de personal tècnic, ciutadania i grups polítics”. Igualment, ha assenyalat que “aquest intens procés ha donat com a resultat un document estratègic de llarg abast, que ve confirmat pel consens social, la qual cosa garanteix la seua implantació i desenvolupament”.
Davant aquest nou escenari per a Manises, Mercader ha indicat que “en la situació que vivim actualment d'emergència climàtica és important que tots els nostres esforços vagen dirigits a la lluita contra el canvi climàtic, a pal·liar les seues conseqüències enfront de la població més vulnerable i a reduir les desigualtats”. “Manises serà un dels pocs municipis que comptarà amb agenda pròpia i això ens fa ser pioners en la forma de governança i en la gestió”, ha afegit l'edil.
L'aprovació d'aquest pla al ple de l'Ajuntament de Manises suposa el punt de partida per a transformar la forma en la qual es gestiona, administra i projecta el municipi a curt, mitjà i llarg termini, a més de comportar avançar en noves estratègies de relació entre la ciutadania i l'Ajuntament.
El projecte s'emmarca en un esforç compartit d'agents públics i privats a escala internacional, europea i nacional. L’Agenda Urbana Manises pren com a punt de partida l'Agenda 2030, la qual constitueix l'agenda més rellevant en l'actualitat en l'àmbit internacional, com a fruit i evolució dels esforços desenvolupats a partir dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats el 25 de setembre de 2015 a l'Assemblea General de Nacions Unides. A més, pren com a referència estratègica i metodològica a l'Agenda Urbana Espanyola (AUE), ferramenta impulsada pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) des de 2019 el propòsit de la qual és incrementar la presència urbana dels criteris de sostenibilitat ambiental, econòmica i social.
D'aquesta manera, l’Agenda Urbana Manises s'ha elaborat amb la participació activa de la ciutadania i agents socials, polítics, institucionals, econòmics, comunitaris i culturals mitjançant diverses trobades amb múltiples taules de treball i tallers. El document arreplega deu objectius estratègics amb els seus respectius programes, sent aquests últims els que vertebren el pla d'acció, apartat que inclou el conjunt de mesures que s'han de prendre per a millorar l'estat de la ciutat en àmbits tan diferents com la biodiversitat, la cultura i la creativitat relacionades amb la ceràmica, la circularitat de recursos o la modernització tecnològica, entre molts altres.
En total, els deu programes de l'Agenda reuneixen 183 actuacions que evidenciaran l'esforç del consistori per aprofitar les fortaleses del municipi i combatre les seues debilitats i amenaces, com és el cas del canvi climàtic o la pèrdua de competitivitat dels sectors productius tradicionals a Manises. La distribució de les actuacions per programa aprovada al ple ha sigut la següent:
Una ciutat connectada, equilibrada, verda i sostenible, amb 26 actuacions en què es destaca el protagonisme de les zones verdes a la ciutat i la rehabilitació del patrimoni natural i històric.
Una ciutat creativa, accessible i culturalment integrada, amb altres 26 actuacions en què s'ha prevalgut la cerca d'un millor i més preparat espai públic que atenga les demandes i necessitats ciutadanes actuals, així com la millora de l'eficiència energètica en instal·lacions públiques i de l'accessibilitat en carrers, parcs i edificacions.
Una ciutat per a fer front a l'emergència climàtica, amb 19 actuacions que busquen posar en el centre qüestiones tan diverses com el paper de l'agricultura sostenible per a mitigar els efectes de la pèrdua de biodiversitat al municipi o la protecció de zones forestals.
Una ciutat que aposta per l'eficiència energètica i la circularitat de recursos, amb 21 actuacions en què la renovació de la xarxa d'aigües urbanes i la revisió del model de recollida i tractament de residus són protagonistes.
Una ciutat que es mou amb criteris de sostenibilitat, amb 17 actuacions que se centren en potenciar la mobilitat sostenible i de baix impacte ambiental, a més d'intervindre en l'estat de voreres i asfalts.
Una ciutat cuidadora, inclusiva i solidària, amb 18 actuacions que tenen com a finalitat acréixer la cobertura de servicis municipals de tota mena i aconseguir ràtios superiors de qualitat en la seua prestació.
Una ciutat dinàmica, ben posicionada i atractiva per a inversions, amb 21 actuacions que busquen incentivar la interrelació entre el teixit productiu i empresarial local i generar prosperitat.
Una ciutat que garanteix l'habitatge digne i assequible per a tots els seus habitants, amb sis actuacions que aposten per l'accés a l'habitatge de qualitat, accessible i confortable.
Una ciutat que aposta per la connectivitat i l'accessibilitat digital, amb 16 actuacions que posen el focus a modernitzar l'administració local i fer-la més pròxima a les necessitats ciutadanes.
Una ciutat en la qual s'escolta, comparteix i participa, amb 13 actuacions en què s'ha prevalgut el paper de les associacions de la ciutat i dels mecanismes de participació i compromís ciutadà.