Els maltractaments psíquics suposen el 22% de les atencions realitzades en els Centres Dona de la Generalitat
Durant el passat any 6.867 dones van acudir als centres i es van realitzar 34.073 atencions
Els maltractaments psíquics suposen la segona problemàtica més atesa als Centres Dona de la Generalitat, segons es desprèn del balanç d'atencions realitzades durant l'any passat, que reflecteix un total de 6.867 dones ateses i 34.073 atencions realitzades al llarg del 2020.
El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha assenyalat que els Centres Dona 24H ofereixen atenció a dones que estan immerses "en algun problema de violència, ja sigui de gènere, masclista o que té a veure amb les desigualtats entre homes i dones ".
Sancho ha assenyalat que la violència de tipus psicològic és moltes vegades "la més complicada de detectar", ja que en ocasions la pròpia dona no és conscient que està sent víctima de maltractament i per tant no va a demanar ajuda.
En aquest sentit, ha recordat que durant la passada legislatura la Conselleria va ampliar i va millorar les plantilles de la Xarxa de Centres Dona, "incloent la contractació de 14 noves professionals i l'ampliació de la jornada laboral de totes les psicòlogues infantils que prestaven serveis en aquesta xarxa de centres ", ja que a més d'atendre les dones també ho fan amb els seus fills i filles.
Aquesta xarxa, ha recordat, és un recurs públic especialitzat en l'atenció a dones víctimes de violència de gènere que respon als principis d'atenció permanent, actuació urgent, especialització de prestacions i multidisciplinarietat professional.
Atès per un equip interdisciplinari, aquest servei es presta a totes les dones que es personen en el mateix a través d'una intervenció individual i grupal, tant amb les dones com amb els seus fills i filles menors.
Les professionals atenen les demandes de la víctima, valoren la situació de violència, el risc físic i psicològic de les mateixa establint la intervenció psicosocial i informació i assessorament jurídic adequat a les necessitats que cada dona planteja.
Atencions realitzades
El secretari autonòmic ha explicat que del global de dones ateses el 2020 cal distingir 3.155 que acudien per primera vegada, 2.866 casos d'anys anteriors i 846 casos represos.
Són precisament dels casos nous, ha assenyalat, "on es reflecteix que el 22% de les dones han acudit als centres a causa de maltractaments psíquics", concretament 694, sent 13 d'elles dones menors d'edat.
En primer lloc, tal com reflecteix el balanç anual, la problemàtica més freqüent, en el 72% dels casos, ha estat el mal tracte físic i psíquic, que s'ha donat en un total de 2.275 dones ateses per primera vegada l'any passat , 37 d'elles amb menys de 18 anys d'edat.
Pel que fa a la resta de problemàtiques, 90 dones van ser ateses per agressió sexual, 70 per abús sexual, 8 per assetjament sexual en l'àmbit laboral, 13 dones per tracta i 4 per matrimoni forçós.
Les professionals de la xarxa de centres dona de la Comunitat Valenciana van realitzar durant 2020 un total de 34.073 atencions per diferents modalitats, tant en els centres 24 i 14 hores com en els Centres Dona Rural i d'interior.
Del balanç anual Rubén Sancho ha ressaltat la tasca que de manera itinerant estan realitzant els Centres Dona Rural d'Elda, Sant Mateu, Sogorb i Yátova, posats en marxa a l'abril de 2019, i que han permès donar cobertura a les zones rurals i d'interior de la Comunitat Valenciana, "donant assistència a les víctimes de violència de gènere dels municipis amb dificultats per desplaçar-se fins a recursos especialitzats i ajudant a visibilitzar una violència que fins al moment quedava oculta en aquestes zones".
D'aquesta manera, de les 34.073 atencions realitzades 7.348 van ser a través dels Centres Dona Rural. Per modalitats, 10.759 es van realitzar de forma presencial, 21.475 de manera telefònica, 1.785 itinerants i 54 mitjançant videoconferència.