Castellano

Malestar en la CEV pel pla de reconstrucció: "Es tradueix en més imposats per a les empreses"

Malestar en la CEV pel pla de reconstrucció: "Es tradueix en més imposats per a les empreses"

    En una reunió conjunta celebrada aquest matí, els òrgans de govern de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), comité executiu i junta directiva, s'han mostrat contraris a l'augment de la càrrega fiscal inclòs en l'esborrany del pla de reconstrucció social i econòmica de la Comunitat proposat pels partits del *Botànic.

    “De res haurà servit explicar en Les Corts quines són les necessitats del teixit productiu si el pla del Botànic per a la recuperació es tradueix en més imposats per a les empreses.” ha assegurat el president de la CEV, Salvador Navarro. Tal com va explicar en la seua compareixença davant la Comissió Especial d'Estudi per a la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària el passat 1 de juny, el pla de recuperació ha d'incloure una estratègia consensuada amb els agents econòmics i públics implicats que facilite l'increment del pes de la indústria, el foment de la innovació en totes les seues formes i una transició ecològica progressiva, que garantisca la unitat de mercat i que no condicione la competitivitat de les empreses respecte a les de la resta del territori.

    Salvador Navarro ha recordat que la pressió fiscal a Espanya ja supera a la mitjana europea en un 8´1% i ha insistit que l'últim que necessiten les empreses de la Comunitat és una pujada d'impostos o la perspectiva que es generen noves figures fiscals. El seu mer anunci genera desconcert, augmenta la incertesa, i la seua aplicació només pot afectar de manera negativa a l'activitat econòmica, a les possibles inversions i a l'ocupació.

    En aqueix sentit, en un moment en el qual s'està propiciant un “Acord per la Recuperació de la Comunitat Valenciana” dins del context del Diàleg Social, la CEV defensa que les referències fiscals s'enfoquen precisament a això, a la recuperació. És a dir, a favor de la competitivitat empresarial, l'impuls al creixement econòmic, la inversió, la innovació i a la generació d'ocupació, i no al contrari.

    Per a la CEV, les acusades diferències existents en l'actualitat entre les diferents Comunitats Autònomes posen de manifest la necessitat d'abordar un procés d'harmonització fiscal per a garantir la unitat de mercat i evitar possibles situacions de “dúmping” fiscal que determinen la presa de decisions en inversions i projectes empresarials i condicionen amb això el desenvolupament d'uns enclavaments econòmics enfront d'uns altres. L'harmonització demandada des d'Espanya per al conjunt de l'àrea de la Unió Europea amb l'objectiu d'evitar la competència deslleial causada per paradisos fiscals dins de la zona euro, també ha d'aplicar-se a nivell nacional entre les seues diferents CC.AA.

    Des d'una visió global, el problema d'infrafinançament que pateix aquesta Comunitat ha d'abordar-se, en primer lloc, mitjançant la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic. A més, en opinió de la CEV és necessari avançar en una major eficiència en la despesa pública i, en l'àmbit estrictament tributari, reforçar el paper de l'Agència Tributària Valenciana, l'Observatori Fiscal i l'Observatori del Treball Decent com a instruments contra el frau fiscal i l'economia submergida.

    Igualment, i amb l'objectiu concret d'afrontar la recuperació de l'economia després de la crisi provocada pel Covid 19, la CEV insisteix en la necessitat d'aprofitar al màxim els recursos del Fons de Recuperació de la Unió Europea. Ha d'existir una aposta conjunta, àgil i eficaç de les empreses i de l'administració pública per a fer arribar els fons que corresponen a aquesta Comunitat.

    Pujar