elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els malalts de càncer i la seua doble lluita contra una pandèmia mundial

Els malalts de càncer i la seua doble lluita contra una pandèmia mundial
  • Com estan vivint els pacients oncològics el coronavirus? Recollim alguns testimoniatges en elperiodic.com

La pandèmia del coronavirus ens ha colpejat a tota la societat mundial: ens ha afectat en el nostre dia a dia, els nostres treballs, les nostres relacions socials i, lamentablement, la nostra salut. Però hi ha un sector de la població en què el covid-19 constitueix una doble amenaça: Les persones amb càncer i malalties estranyes tenen un elevat risc davant la crisi sanitària que estem travessant. 

Aquestes persones són molt més sensibles a infectar-se per COVID-19: “El pacient oncològic en tractament, siga ràdio, quimio o després d'eixir d'una cirurgia, té quatre vegades més de risc de contraure el coronavirus amb complicacions serioses que la resta de la població”, explica el Dr. Vladimir Suárez, oncòleg radioteràpic i Coordinador Mèdic en GenesisCare Madrid, a elperiodic.com.

Per això és molt important readaptar les seues cures diàries a un confinament que va per a llarg i per a tots ells s'ha posat en marxa un mecanisme de protecció: “Hem activat un protocol per a protegir la salut dels pacients. Per exemple, hem reduït el flux de gent en la unitat, citant-los a una hora determinada i complir-lo per a evitar acumulacions. A més, les revisions que es puguen les fem per telèfon”, relata Suárez.

 La consellera de Sanitat en la Comunitat Valenciana, Ana Barceló, explicava fa uns dies que s'ha posat en marxa un protocol des de la farmàcia hospitalària per a realitzar -en la mesura que siga possible- els tractaments i consultes a domicili, “encara que són els especialistes els qui tenen l'última paraula”.

També s'ha intentat postergar l'inici del tractament en aquells casos que es puga: “Valorem si és necessari i posem en una balanç el risc-beneficie del pacient. Hi ha alguns casos en els quals es pot esperar”. Per exemple, una possibilitat que s'està donant és aplicar una espècie de tractament pont o equiparable fins que el pacient puga anar al quiròfan.

Però el Doctor insisteix, cada cas és un món i cal estudiar les seues circumstàncies: “Són pacients vulnerables davant el covid-19 si, però no deixarem de tractar-los perquè és importantíssim donar-los el tractament adequat en el moment adequat”.

És el cas de Laia, a qui li va ser diagnosticat càncer de mama al desembre i es va operar fa dos mesos: “M'estaven preparant per a la quimio però el resultat ha sigut millor de l'esperat i he passat només a radioteràpia”.

Laia ha acabat el tractament a meitat de l'estat d'alarma: “En el meu cas no ha canviat res perquè com ja m'havien operat i havia començat la radioteràpia, no he parat el tractament”. El que sí ha canviat, i molt, és el seu dia a dia i cada desplaçament a l'hospital: “Vaig amb màscara i guants, gel desinfectant… i em citen de manera que pràcticament no coincidisc amb ningú a la sala”.

Laia, una valenta que ha aconseguit véncer al càncer i fer-lo a la meitat d'una pandèmia mundial, llança un missatge d'ànim, especialment per a aquells que estiguen lluitant contra la malaltia: “Això m'ha fet pensar que un dia estàs bé i l'endemà pots no estar-ho, afortunadament tenim grans professionals i cal ser valent, posar les coses en valor i lluitar fins al final”.

Els experts aconsellen seguir les mateixes recomanacions que la població general: minimitzar les eixides de casa, limitar el contacte amb altres persones, mantindre una higiene de mans freqüent, netejar les superfícies de contacte o parament, no tocar-se la cara, i tossir o esternudar cobrint-se la boca i nas amb el colze flexionat o un mocador.

Pujar