El Magnànim edita un llibre sobre els usos polítics, identitaris i culturals del turisme a Espanya
“¿El turismo es un gran invento?” és una crítica sobre la centralitat del turisme en l’Espanya del franquisme i l’actual
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació publica ¿El turismo es un gran invento? Usos políticos, identitarios y culturales del turismo en España, el nou llibre de la col·lecció Adés&Ara, especialitzada en història contemporània, dirigida pel catedràtic de la Universitat de València Ismael Saz i codirigida per l’historiador Ferran Archilés. El llibre està coordinat pels també historiadors Jorge Villaverde i Ivanne Galant i compta amb nou capítols monogràfics, a més d’una introducció i un epíleg de l’hispanista Sasha D. Pack, de la Universitat de Nova York a Buffalo.
La pandèmia i el gran confinament han tornat a posar de relleu tant la centralitat del turisme en el món contemporani com els conflictes i les incerteses que genera aquesta posició. Des del començament, aquesta pràctica ha servit com a vector de la modernitat contribuint a contraure i homogeneïtzar el planeta, alhora que convidava perquè cada lloc fora una mica més diferent i ens espentava a posar-nos qüestions sobre la societat, la nació, el passat, els altres i, sobretot, nosaltres mateixos.
Pocs fenòmens moderns han afectat a Espanya més profundament que el turisme. No és la primera vegada que es posa en relleu la importància del turisme en l’estat espanyol, començant pel boom dels anys 60 convertit en una fita de la memòria col·lectiva, o la concepció d’aquest fenomen com una via per a esborrar l'estigma de la diferència i aconseguir l'anhelada modernització. Així, cada vegada més veus es preguntaven, atabalades pel desastre mediambiental de la costa mediterrània i les ciutats preses a l'assalt pels turistes, si ser un dels països més visitats del món era un somni complit, o més aviat, un malson.
Aquest llibre nasqué de la constatació de l’emergència per part d’una sèrie d’especialistes, que, disseminats pel món, s’interessaven per la història del turisme a Espanya. El Magnànim ha volgut reunir-los en un sol volum, amb la qual cosa es connectaven historiografies i temes que fins ara havien romàs estancs entre si, per a mostrar quant pot aportar l’estudi del turisme a la història i a la reflexió sobre alguns dels temes centrals del món contemporani. Les identitats locals i nacionals, el gènere, les relacions internacionals, el medi ambient o l’emigració, i la integració dels habitants de les antigues colònies en les velles metròpolis; tot això des d’una perspectiva crítica davant del fenomen, en la qual no es busca trobar les claus de l’èxit turístic del país, sinó ampliar una història connectada i global en què Espanya ocupa un lloc principal.
Els coordinadors, Jorge Villaverde i Ivanne Galant
Jorge Villaverde és un historiador format en les Universitats de Valladolid, Montpeller i Madison-Wisconsi, i l’Institut Universitari Europeu de Florència. Actualment és professor investigador ATER en Sorbonne Nouvelle (París) i membre associat del Centre de Recherches Interdisciplinaires sur les Mondes Ibériques Contemporains (CRIMIC-Sorbonne Université) i del projecte internacional La España global. Las identidades españolas en perspectiva transnacional, 1780-1936 (Universitat Complutense de Madrid). Especialista en la construcció i la negociació d’imaginaris i identitats (trans)nacionals, s’interessa pels processos de patrimonialització, la història del turisme i les exposicions internacionals. Les seues darreres publicacions són Une approche imagologique du Sud : voyage et tourisme dans un empire informel (Crisol, 2020) i De un sol a otro: turismo e imagen exterior española (1914-1984), amb Ana Moreno Garrido (Ayer, 2019).
Ivanne Galant és doctora en Estudis Hispànics per les Universitats de Sorbonne Nouvelle i Grenoble amb la tesi Sevilla en las guías de viaje francesas y españolas (siglos XIX y XX). És professora agrégée en la Universitat Sorbonne Paris Nord i membre del Centre de Recherche sur l’Espagne Contemporaine (CREC-Sorbonne Nouvelle) i del laboratori Pléiade (Sorbonne Paris Nord). Especialista en la intermedialitat de la promoció turística i la història del turisme, les seues darreres publicacions són: De «Todo bajo el sol» à «España es parte de ti»: 30 ans de spots de promotion touristique, Cahiers de Civilisation espagnole contemporaine, 2021, i «Spanish Civil War and Francoism for tourists: the history told in travel books», en Inter- and post-war tourism in Western Europe, 1916–1960, Palgrave, 2020. Du a terme amb Jorge Villaverde el projecte audiovisual Des hispanistes en voyage, una recol·lecció de testimonis d’hispanistes francesos sobre els seus primers viatges a Espanya, amb l’objectiu de fer una prosopografia de l’hispanisme i del paper del viatge en aquest.
A més dels coordinadors, col·laboren en el llibre els historiadors Alicia Fuentes, Antonia del Rey, Ana Moreno, Antoni Vives, Patricia Hertel, Enrique Bengochea i Moritz Glaser.