L'OCU denuncia el cobrament de comissions dels bancs per retirar efectiu en oficina
Aquest tipus de comissions perjudica principalment col·lectius vulnerables, com les persones majors
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha lamentat que des de gener de 2021, BBVA està cobrant una comissió de 2 euros a tots els clients que retiren diners en efectiu en les seues oficines per un import inferior a 2.000 euros.
En CaixaBank, per part seua, només són gratuïtes quatre operacions al mes en finestreta, i a partir d'ací, també cobra una comissió de 2 euros per operació.
L'objecte d'aquesta comissió per retirada d'efectiu és desincentivar les operacions en finestreta i incentivar l'ús de caixers automàtics, alguna cosa que suposa un important estalvi de costos al banc.
Per a l'OCU és una comissió duplicada i abusiva
Des de l'OCU consideren que aqueixa comissió no és procedent, basant-se en els criteris del propi Banc d'Espanya, que considerava la retirada d'efectiu com una prestació inclosa en el servei de caixa, i tenint en compte que el servei de caixa es retribueix a través de la comissió de manteniment, el deute de qualsevol altra comissió hauria de ser improcedent.
No obstant això, el Banc d'Espanya, el 28 de setembre de 2021 va publicar en el portal del client bancari el seu criteri sobre aquest tema, i estableix que, com a norma general, els bancs poden cobrar aquesta comissió, llevat que es tracte d'un compte de pagament bàsica. Això sí, diu que les entitats “han de posar a la disposició dels seus clients almenys un mitjà gratuït, accessible i segur, tenint en compte les circumstàncies particulars de cada col·lectiu”, però no especifiquen quines són les “condicions particulars de cada col·lectiu” el que queda a la lliure interpretació de l'entitat.
Des d'OCU denuncien aquesta decisió: que el Banc d'Espanya permeta el cobrament de comissions per retirada d'efectiu els sembla molt desfavorable per als consumidors, i obri la porta perquè moltes altres entitats comencen a incloure comissions similars en les seues tarifes.
La justícia rectifica al Banc d'Espanya
Una sentència del Jutjat del Mercantil núm. 1 de Vitòria ha considerat nul·la aquesta comissió per abusiva i contrària a dret. Aqueixa sentència coincideix amb l'argumentació de l'OCU: la retirada d'efectiu és una prestació inclosa en el servei de caixa, ja remunerat a través de la comissió de manteniment del compte.
Aquest tipus de comissions perjudica principalment col·lectius vulnerables, com les persones majors. Moltes d'elles han d'enfrontar-se a problemes sensorials, cognitius i de mobilitat, que dificulten o directament impedeixen situacions habituals com extraure diners d'un caixer automàtic.
A la fi de 2021 l'OCU va publicar un estudi, realitzat amb el suport del Ministeri de Consum, que servia per a poder conéixer la situació de l'exclusió financera a Espanya, en un moment de gran rellevància per a consumidors i per a mitjans. Aqueix informe conclou que:
- A Espanya hi ha més d'1.400.000 persones majors de 65 anys que viuen en municipis de menys de 5.000 habitants, en els quals conflueixen tots els factors de risc de l'exclusió financera.
- El 42% dels ciutadans que viuen en xicotets municipis s'ha vist afectat pel tancament d'oficines bancàries. El 20% manca d'oficina bancària. El tancament d'oficines i l'eliminació de caixers obliga a desplaçaments i genera majors costos als habitants dels xicotets municipis.
- Els majors usen en major proporció els diners en efectiu i són més poc inclinats a l'ús de targetes.
- La digitalització dels serveis no resol el problema. Un 42,8% de la població de més de 65 anys no utilitza la banca en línia per mancar de competències digitals.
Retirar diners, un servei bàsic per a l'usuari
La retirada d'efectiu en oficina per part de clients hauria de considerar-se un servei financer bàsic i, com a tal, estar obligatòriament inclòs en el servei de caixa i sense que se li puguen aplicar comissions addicionals.
Des de l'OCU sol·liciten al Banc d'Espanya que, en línia amb la sentència citada, rectifique el seu criteri, que perjudica clarament els consumidors més vulnerables.
En l'OCU porten temps denunciant aquest tipus de pràctiques que comporten l'exclusió financera dels col·lectius més vulnerables i han sol·licitat, entre altres coses que el servei bancari físic es considere com a “servei bàsic i universal” i l'Estat garantisca que arriba a tota la població, igual que les telecomunicacions o Correus.