La llum ha pujat una mitjana de 15,45 euros a la Comunitat Valenciana
Un 69% dels valencians afirma haver modificat els seus hà bits després de la pujada de la llum, però només un 24% creu que són efectius
Set de cada deu valencians assegura haver modificat algun hàbit a casa seva durant els darrers mesos per intentar minimitzar l'impacte de la pujada de la llum, encara que per a un 67% els canvis adoptats han rebaixat poc o gens la factura de la llum i només un 24% considera que són efectius.
En concret, 6 de cada 10 valencians consultats creuen que la factura de la llum ha augmentat amb el canvi tarifari, per la qual cosa han adoptat nous costums com evitar el consum en horari punta (53%), modificar l'horari d'ús dels electrodomèstics (52%) o utilitzar els programes ECO (18%), entre altres hàbits.
Són precisament aquests canvis d'horari els que, de vegades, han afectat la convivència a la comunitat de propietaris, especialment quan es refereix a l'ús dels electrodomèstics en hores tardanes. En concret, 1 de cada 10 valencians assegura haver tingut algun conflicte puntual a la seva comunitat veïnal.
Així ho recull l'estudi “La factura de la llum i els nous hàbits de consum energètic a la llar” realitzat per l'asseguradora Mútua de Propietaris per conèixer l'impacte de la pujada de les tarifes elèctriques a les llars espanyoles i aprofundir en el coneixement que els consumidors tenen sobre el rebut actual.
“Aquesta relació inversa motivada perquè faci el que faci la factura de la llum sempre puja pot portar als consumidors adoptar conductes passives davant de l'estalvi energètic, generant-se el fenomen conegut com a “indefensió apresa” que es manifesta quan una persona sent que és incapaç de modificar alguna situació mitjançant la conducta”, explica Laura López, directora d'estratègia del grup.
La factura de la llum
Consultats sobre la factura de la llum, els valencians estimen que el valor mitjà aproximat de l'increment de la factura se situa en 15,45 euros. En concret, el 23% dels espanyols afirma que la factura ha augmentat entre 11 i 20€ mensuals; un 21% entre 7 i 10 euros al mes, i un 22% destacable no saben quantificar l'increment.
D'acord amb l'informe, un 86% dels valencians coneix el canvi de tarifes aplicat pel Govern des de l'1 de juny passat. Els diferents tipus d'horaris (93%) i la baixada de l'IVA (70%) són els elements més coneguts del canvi tarifari, tot i que només un 42% dels espanyols estan al corrent de la possibilitat de contractar dues potències diferents per a diferents moments del dia.
Tot i això, malgrat conèixer les noves mesures, són molt pocs els valencians -només 1 de cada 10- els que han buscat algun canvi de tarifa per intentar estalviar en la factura de la llum. Un fet que no sorprèn si es té en compte que un 35% dels espanyols no coneix la tarifa que té contractada.
L'estudi recull que un 36% dels espanyols asseguren tenir tarifa de mercat regulada i un 26% la tarifa de mercat lliure, entre les quals destaca la tarifa amb un preu estable del Kilovatio. Tot i això, el 67% considera que la tarifa contractada, la conegui o no, s'adapta a les seves necessitats i un escàs 4% ha sol·licitat un estudi de consum elèctric després del canvi de tarifes per optimitzar la despesa.
Preocupats, però amb un gran desconeixement
L'estudi revela que la rentadora, el forn i el frigorífic es perceben com els electrodomèstics que més consumeixen a la llar. No obstant això, només el frigorífic es troba entre els tres que més consum, segons un estudi de consum real publicat per IDAE. Per contra, la televisió i l'ordinador es perceben com els que consumeixen menys.
“En aquest punt, s'observa que els consumidors estan molt influenciats pels mitjans de comunicació que han fet nombroses recomanacions per aconseguir estalviar energia en determinats electrodomèstics com és carregar la rentadora al màxim, rentar a menys graus centígrads, enfornar més d'un plat al forn quan està encès o regular la temperatura interior del frigorífic, influint en la percepció dels consumidors”, assenyala López.
Comunitats de propietaris
La preocupació per la factura de la llum no se circumscriu només a l'àmbit de la llar, sinó que també afecta les comunitats de propietaris. En concret, 2 de cada 10 comunitats de propietaris a la Comunitat Valenciana han convocat reunions per tractar el consum de la llum, i un 10% s'han plantejat un canvi de tarifa.
Finalment, l'informe revela una relació constant entre l'edat de la persona consultada i la seva aproximació a tots els aspectes tarifaris i de la factura. "La influència de l'edat és determinant: les persones més grans tenen un nivell de coneixement inferior de la factura, són els que han modificat menys hàbits i els que menys creuen que pot afectar el canvi tarifari en el preu final de la factura", conclou la directora destratègia.