Ca Vila acull la presentació del documental “Llíria: La solidaritat d'un poble”
Van fugir de l'horror de la guerra i van trobar la solidaritat del poble que els va acollir. Són els protagonistes del documental "Llíria: La solidaritat d'un poble" que conta, amb els seus testimonis directes, les vicissituds dels xiquets i xiquetes que van arribar, fa 80 anys, des de Madrid a la localitat edetana per a posar-se fora de perill de les conseqüències de la Guerra Civil.
Ca la Vila ha acollit este matí la presentació d'este audiovisual de Cristina Escrivà i Sergi Tarín, que s'emmarca dins del projecte d'història oral "Llíria en la memòria de la seua gent". En l'acte també han participat l'alcalde Manolo Civera, l'arqueòleg municipal Vicent Escrivà, i alguns d'aquells xiquets, hui ja majors, que no poden deixar de recordar amb emoció tot el que van passar en la seua difícil infància.
Igualment, en l'acte ha estat present José Manuel González, fill de l'alcalde de San Lorenzo de El Escorial el 1936, Vicente González García-Carrizo, que davant de l'avanç del conflicte bèl·lic va gestionar el trasllat de desenes de menors a València, entre ells el seu propi fill qui també apareix en el documental.
L'Ajuntament de Llíria ha volgut hui retre homenatge de forma pòstuma a l'edil madrileny en reconeixement a la seua labor humanitària en favor d'estos xiquets refugiats i que s'ha oferit a través del seu fill.
La coordinadora del projecte audiovisual, Cristina Escrivà, ha manifestat que tots els participants en el documental "han destacat amb agraïment la solidaritat que va tindre el poble de Llíria amb ells". "Ho van passar malament, per estar lluny dels seus pares, per la llengua, però van saber adaptar-se a la nova realitat i molts d'ells van acabar convertint-se en veïns de Llíria encara que mai han oblidat les seues arrels". A més, ha anunciat que es va a continuar amb este projecte de memòria oral i està previst fer una segona part del documental.
Per la seua banda, l'alcalde Manolo Civera ha volgut reiterar el seu suport a esta iniciativa, "ja que és un treball que forma part de la història de Llíria i estem recuperant-la a través de la memòria dels seus propis protagonistes i perquè ens ajuda a aprendre del passat per a no cometre en el futur els mateixos errors".