elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de Prehistòria revelarà en una exposició els 'enigmes' que guarda el Vas dels Guerrers de Llíria

El Museu de Prehistòria revelarà en una exposició els 'enigmes' que guarda el Vas dels Guerrers de Llíria
    MÉS FOTOS
    El Museu de Prehistòria revelarà en una exposició els 'enigmes' que guarda el Vas dels Guerrers de Llíria - (foto 2)

    El proper 14 de novembre el Museu de Prehistòria de València, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació, inaugurarà l'exposició temporal L'Enigma del Vas. Obra mestra de l'art ibèric. Aquesta mostra, que serà visitable fins a març de 2018, té com a protagonista una de les peces més extraordinàries de l'art ibèric, el conegut com Vas dels Guerrers de Llíria.

    La retrospectiva, de producció pròpia, compta amb Helena Bonet i Jaime Vives-Ferrándiz com a comissaris. La inauguració, prevista per a les 20:00 hores, comptarà amb anterioritat amb la celebració d'una conferència inaugural a càrrec de la mateixa Helena Bonet, qui abordarà la història i els enigmes que envolten el famós Vas dels Guerrers de Llíria, trobat al jaciment del Tossal de Sant Miquel a 1934.

    L'obra es presenta en tota la seua esplendor, després de la seua recent restauració, al costat d'altres peces que il·lustren aspectes sobre el taller i la seua autoria, així com objectes representats en el vas, especialment l'armament que porten genets i infants. A més, s'acompanya de documents, fotografies i dibuixos d'arxiu del treball de documentació del Vas dels Guerrers al museu, que es mostraran per primera vegada al gran públic.

    L'exposició situa en el seu context històric l'obra d'art i així s'examina, sobretot, com un objecte del passat que permet narrar la història de la gent a través de qüestions elementals que guien la investigació arqueològica: On es va trobar? Per a què es va utilitzar? Qui el va encarregar? Com i qui ho va fer? Què va motivar la seua destrucció? L'exposició dóna resposta a aquestes qüestions i aborda el principal enigma que amaga el Vas, el significat del seu impressionant fris decorat.

    Així mateix, s'han programat diverses activitats complementàries durant l'exposició. El calendari d'activitats fins Nadal preveu, d'una banda, visites guiades a la mostra tots els dissabtes, a partir de les 11:00 hores. A més, els dissabtes i diumenges dels mesos de novembre i desembre es realitzaran tallers didàctics relacionats amb la ceràmica ibèrica. Durant les festes de Nadal hi haurà una programació especial de visites guiades a l'exposició amb tallers didàctics i animacions lectores a la Biblioteca Infantil del museu. A partir de gener està previst un cicle de conferències per part de reconeguts especialistes sobre aspectes del Vas a València i Llíria. Finalment es programaran, a partir del mes de gener de 2018, visites al Tossal de Sant Miquel de Llíria.

    La inauguració de l'Enigma del Vas coincideix amb la celebració del noranta aniversari de la fundació del Servei d'Investigació Prehistòrica i el seu Museu. Al llarg de tots aquests anys, la continuïtat de diferents projectes de recerca i difusió patrimonial han convertit el Museu de Prehistòria en un referent de l'arqueologia peninsular. Una tasca que, a més, ha contribuït a situar el món ibèric com una de les cultures del passat més destacades per a la societat valenciana. L'exposició és, doncs, una ocasió immillorable per poder admirar i conèixer, de primera mà, aquesta icona de la cultura valenciana i descobrir el llegat dels ibers com a part fonamental del nostre passat.

    Pujar