elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llíria prova un projecte pilot per al control i eliminació del cactus invasor

Llíria prova un projecte pilot per al control i eliminació del cactus invasor
  • Està basat en una metodologia innovadora amb drons i compta amb la col·laboració del la Universitat Politècnica de València

MÉS FOTOS
Llíria prova un projecte pilot per al control i eliminació del cactus invasor - (foto 2)

Dins de l'Estratègia de Control de la Cylindropuntia pallida 20-24, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Llíria, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV), ha posat en marxa un projecte pilot per a l'observació i eliminació d'este cactus invasor.

L'objectiu d'este pla és el desenvolupament d'una metodologia innovadora, que aplica les noves tecnologies amb drons que detecten, analitzen i eliminen l'espècie. Amb això, es pretén millorar l'eficiència i augmentar la precisió dels tractaments de control de la Cylindropuntia recomanats per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, al mateix temps que permet reduir els costos i els riscos per al personal operari.

Les primeres accions previstes s'han centrat en l'elaboració d'un alçament fotogramètric de precisió amb un dron DJI Matrice 300 RTK, per a obtindre un model digital d'elevacions, a més d'una cartografia més actualitzada que permeta una millor avaluació de la problemàtica. A continuació, s'ha realitzat un vol amb un DJI Phantom 4 RTK multiespectral, amb el qual s'han obtingut dades de la vegetació de la zona, els quals s'analitzaran en la UPV. Això servirà per a calcular els volums de cactus a tractar, així com la quantitat de mescla herbicida necessària.

La segona fase del pla es durà a terme a final de març i consistirà en l'aplicació d'aigua amb colorant innocu mitjançant drons per a avaluar l'efectivitat de la polvorització i realitzar les modificacions necessàries als dispositius fins a aconseguir el nivell de mullat adequat.

Finalment, a principis d'agost es realitzarà un tractament pilot sobre 1 hectàrea, en la qual s'aplicarà de manera selectiva la formulació recomanada pel Servei de Vida Silvestre de la Conselleria.

Posteriorment, “estos resultats seran avaluats, per a valorar els rendiments i costos d'esta metodologia innovadora. I si són els esperats, este mètode podrà utilitzar-se en zones especialment afectades, amb pendents escarpats i sense ús públic”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Consuelo Morató.

Els treballs d'este programa pilot tindran un cost de 13.730 euros, i les seues conclusions serviran per a buscar finançament a través de línies de subvenció de projectes innovadors.

Finalment, Consuelo Morató que volgut recordar que “ens trobem davant un problema mediambiental d'una magnitud enorme, el cost de control de la qual per mètodes tradicionals superaria els 670.000 euros. L'Estratègia de Control de la Cylindropuntia pallida 20-24 està resultant una eina sòlida per a afrontar el problema, però ha arribat el moment de buscar solucions innovadores de la mà de les institucions més capdavanteres i en coordinació amb la Conselleria competent.”

Pujar