Levente Török guanya el I Concurs Internacional de Direcció d'Orquestra "Llíria City of Music"
El jove director hongarés podrà ser convidat a dirigir a deu de les millors orquestres professionals de tota Espanya
Levente Török s'ha convertit en la millor batuta jove del món, en fer-se amb el primer premi del I Concurs Internacional de Direcció d'Orquestra "Llíria City of Music". El veredicte del jurat, presidit per l'edetà Manuel Galduf, es va donar a conéixer durant el Concert de les Bandes de Llíria, celebrat anit a la plaça Major, amb les actuacions de la Banda Primitiva i la Unió Musical.
Com a guanyador del concurs, va obtindre el guardó de l'Ajuntament de Llíria, entregat per l'alcalde Joanma Miguel i l'edil de Música Pedro Vicente, i també el premi especial AIE (Sociedad de Artistas, Intérpretes o Ejecutantes de la música) que va rebre de mans del seu president, el mestre Luis Cobos.
A més, tindrà la possibilitat de ser convidat a dirigir a les orquestres col·laboradores de la competició, deu de les millors orquestres professionals d'Espanya: Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Radio Televisión Española, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orquesta de Valencia, Orquesta Filarmónica de Málaga, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Oviedo Filarmonía, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta de Extremadura y Real Orquesta Sinfónica de Sevilla.
El segon premi va ser per a la directora russa Luibov Nosova, mentre que el tercer es va concedir a l'espanyol Edmon Levon. Tots dos guardons consisteixen en un premi econòmic i un diploma concedit per AESDO, l'Associació Espanyola de Directors d'Orquestra. Per part seua, el premi especial AESDO va ser per a Daniel Ros, mentre que el premi a la projecció de la Fundació Territori i Partitura va recaure en l'americà Andrew Crust.
Els tres finalistes es van enfrontar a una doble prova: un assaig i un concert que es va celebrar en la vesprada d'ahir al teatre de la Unió Musical. Van haver de mostrar el seu talent i la seua capacitat de treball amb obres de diferents estils: una obertura romàntica, 'Coriolano' de Beethoven; òpera del classicisme, amb un ària i recitatiu de 'Don Giovanni' de Mozart; i música contemporània, amb l'obra d'estrena 'Cantos' del compositor valencià Francisco Coll.
Llíria finalitza així una setmana en què la ciutat s'ha tornat a projectar internacionalment dins de l'àmbit musical. Un jurat d'excepció, la direcció artística de Cristóbal Soler i una orquestra resident, formada per músics professionals de Llíria, han fet possible organitzar la primera edició d'una competició que aspira a convertir-se en un referent.
Llíria City of Music mostra, una vegada més, el seu potencial internacional amb este concurs que també ha comptat amb la col·laboració de les ciutats creatives de la UNESCO, Metz i Sevilla, i que ha tingut també una fi solidària a través de ‘Músics Solidaris sense Fronteres’ i el seu programa ‘Banc d'Instruments’ amb el qual es captaran instruments musicals per a un col·lectiu de joves en situació de vulnerabilitat de Santo Domingo, que forma també part de la Xarxa UNESCO, dins dels objectius de cooperació d'esta.
Currículum Levente Török
Després de graduar-se en piano i composició en la Béla Bartók Music*High School de Budapest, va estudiar direcció amb Mark Stringer i Yuji Yuasa i repetició amb Konrad Leitner en la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena.
A la primerenca edat de 16 anys, va treballar per a l'Estudi d'Òpera de l'Òpera Estatal d'Hongria, dirigit per Géza Oberfrank. Durant la temporada 2014/15 va treballar com a director assistent del Cor en l'Òpera Estatal de Viena. A més, ha sigut director assistent en reconeguts festivals internacionals, com el Festival Bade-Baden o el Festival Wagner Wels.
Des de 2018 és el director titular del Teatre Ulm (Alemanya). Al 2019 va debutar en l'Òpera Estatal d'Hongria.