L'Ajuntament de Llíria du a terme una nova campanya de control del cactus invasor
S'han retirat 7.657 quilos d'esta planta en la zona de la Creu de la Torreta
La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Llíria ha desenvolupat una nova actuació d'eliminació del cactus invasor Cylindropuntia pallida, que afecta les espècies autòctones de l'entorn i també a l'ús públic de les zones naturals del terme municipal.
En esta ocasió, els treballs s'han realitzat en la zona est de la Creu de la Torreta en una franja de terreny confrontant amb el nucli urbà, d'uns 5.400 metres quadrats, on la presència d'esta planta era un perill per a les persones residents.
S'han retirat més de 7.600 quilos d'esta planta en una zona amb densitat mitjana-alta que comprometia molt el seu ús públic i als habitatges pròxims, ja que el pendent afavoria que trossos d'este cactus pogueren caure prop de les cases.
L'actuació ha sigut realitzada per personal especialitzat en estes tasques de l'empresa Simbiosi Espai Ambiental, amb una brigada d'un capatàs i quatre peons, amb formació específica per a executar els treballs amb eficàcia i seguretat.
A més del control en algunes accions puntuals de voluntariat, “esta és ja la tercera acció important de retirada del cactus invasor que s'ha dut a terme en el que portem d'any, dins de la programació del Pla de Control de la Cylindropuntia pallida 2021-2024”, ha destacat la regidora de Medi Ambient, Consuelo Morató.
En este 2022, s'han eliminat ja més de 18.100kg d'esta planta al terme. Primer, personal del programa d'ocupació EMCORP va fer estos treballs en unes 10 hectàrees del Tossal de Sant Miquel amb la retirada d'uns 8.000 kg de l'espècie. Posteriorment, en els treballs que van comptar amb el suport de la Conselleria d'Agricultura i va executar personal de Brigades Natura 2000 i de programes d'ocupació, es van aconseguir llevar més de 2.500kg de cactus.
Consuelo Morató ha assenyalat que estes actuacions “són un exemple del ferm compromís que tenim en el control de la Cylindropuntia pallida, un dels majors problemes mediambientals que afecta el nostre territori, posant tots els nostres mitjans a l'abast per a això i en compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.
Finalment, ha recordat a la ciutadania que “si detecten brots poden comunicar-ho o fins i tot participar en accions de voluntariat contra l'espècia invasora, enviant un correu a mediambient@lliria.es”.