Amigó: «Els nous centres socials posaran fi a un dèficit assistencial de més de dues dècades»
La Diputació de València i la Generalitat Valenciana continuen harmonitzant les seues accions en el marc del decret de coordinació entre el Consell i les diputacions en matèria de benestar social. Per a aquest motiu, s'han celebrat una sèrie de reunions multilaterals de treball en la que han participat la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, a més de la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, així com alcaldes i regidors dels municipis de Carcaixent, Sueca, Paterna i Llíria amb el propòsit de concretar els detalls per a la construcció de diferents centres socials en aquestes localitats.
Maria Josep Amigó ha incidit en que «es tracta d'un projecte que prioritza les necessitats bàsiques de les persones i pel qual estem treballant de forma conjunta Diputació, Generalitat i Ajuntaments perquè siga una realitat en el mitjà termini». En aquest sentit, la vicepresidenta ha indicat que amb aquestes intervencions «des de la Diputació de València donem resposta a reivindicacions històriques i necessàries per a molts municipis de les comarques de València», ha destacat. «Feia més de 20 anys que a la Comunitat Valenciana no s'executava la construcció de centres socials d'aquestes característiques que faran possible que la ciutadania dispose dels mateixos drets i oportunitats independentment del municipi on es residisca», ha incidit. Així mateix, Maria Josep Amigó també ha reivindicat «el propòsit de portar l'esperit i la lletra del Pacte del Botànic a cadascun dels nostres pobles i ciutats».
En el pressupost de 2017 aprovat per la Diputació de València, la corporació provincial destina un total de 5'6 milions d'euros a inversions socials. Amb aquests recursos es posarà en marxa un centre de recepció de menors a Llíria, i tres centres destinats a trastorns mental greus, a Sueca, Paterna i Carcaixent. En aquest sentit, la col·laboració entre administracions es produirà en tres nivells. «Els consistoris aportaran els terrenys, la Diputació invertirà en la construcció, i la Generalitat dotarà els centres de recursos per fer front a les despeses de funcionament i de personal», ha especificat la vicepresidenta de la Diputació.
Per la seua part, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha assegurat que la trobada ha servit per «posar damunt de la taula l'ajuda econòmica que des de la Diputació es va a prestar als Consistoris per poder escometre la construcció d'aquestes infraestructures socials». Berenguer ha confessat que «constitueix una satisfacció enorme col·laborar amb les diferents administracions i poder donar una resposta a les necessitats bàsiques de la ciutadania», ha indicat.
Centre de Dia i CRIS a Carcaixent
En concret, el projecte per a Carcaixent contempla una inversió inicial de 800.000 euros que aporta la Diputació de València per a la construcció del Centre de Dia i el Centre d'Integració i Rehabilitació (CRIS) a l'actual solar existent del carrer Àgora Grup de Teatre de la localitat. El primer disposarà d'un total de 20 places, mentre que el CRIS podrà albergar a un màxim de 70 persones. La superfície ocupada serà de 800 metres quadrats construïts i, molt probablement, s'optarà per un edifici amb una única planta que albergarà ambdós centres.
Residència i Centre de Dia a Sueca
El projecte per a Sueca contempla una inversió total de 2,3 milions euros, per al qual es comptarà amb el finançament de la Diputació de València. L'actuació es desenvoluparà en dos edificacions diferents. Una primera contindrà la Residència i el Centre de Dia en un edifici que ja es troba parcialment construït, destinat actualment a Taller Ocupacional. Per la qual cosa, s'escometrà la construcció dels 997,19 m2 restants, dels quals només s'han construït en fases anteriors, la fonamentació i una part del forjat sanitari, i s'habilitarà com a Residència amb 40 noves places, més dos llits de respir; i com a Centre de Dia, per a 40 usuaris, havent-se previst una reestructuració de la zona de serveis higiènics i vestidors, per habilitar un nou taller al Centre de Dia. També es procedirà a dotar les instal·lacions de cuina i de bugaderia necessàries per al seu ús.
D'altra banda, al segon dels edificis s'han modificat els serveis generals, i s'ha habilitat una sala d'usos múltiples-informàtica per a 40 usuaris. També comprèn la tercera fase la demolició de l'antic edifici destinat a taller ocupacional, i l'habilitació dels espais exteriors de la parcel·la destinats a aparcament, altres serveis, accessos, zones verdes i recreatives.
Nou Centre de Dia i Residència a Paterna
El nou Centre de Dia i Residència per a persones amb discapacitat intel·lectual de Paterna constitueix una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del municipi. Fa gairebé huit anys varen començar les obres per a la seua construcció sota el paraigua d'ajudes del Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació, però el projecte va quedar inacabat, completant tan sols l'edificació d'un primer mòdul i del centre de dia, de manera que molts usuaris han hagut de desplaçar-se durant aquests anys fins a Xàtiva per poder rebre aquest servei.
Ara, una vegada es reprenguen els treballs, aquest centre social de Paterna incrementarà en 24 les seues places disponibles per a persones amb discapacitat intel·lectual, que s'uniran a les 12 ja existents. L'actuació de la institució provincial, avalada per una inversió d'1,6 milions d'euros, permetrà finalitzar una infraestructura que va quedar en l'aire en 2010, quan es varen paralitzar les obres que s'havien iniciat un any abans.
Centre de Recepció de Menors a Llíria
L'actual Centre de Recepció de Menors 'València', situat al carrer Arabista Ambrosio Huici, es troba ubicat a la ciutat de València, al barri de la Plata. Des de la direcció d'aquest centre es ve informant de la necessitat de trasllat a un entorn més en contacte amb la natura, ja que en altres comunitats, on els centres de recepció queden ubicats en ambients més allunyats de la ciutat s'eviten situacions de conflicte i es facilita la tasca protectora que en ells es presta, i no es produeix 'l'efecte de crida' que deriva en sobreocupació i conflictivitat.
En resposta a la necessitat de trasllat, la Diputació de València contempla una inversió de 910.478,50 euros per a la construcció d'un nou Centre de Recepció de Menors a Llíria, allunyat de la capital, molt més proper a un ambient més tranquil, menys conflictiu i en contacte amb la natura, per afavorir la implementació dels programes dirigits a aquests xiquets i xiquetes. Es tracta d'un municipi ben dotat de serveis i recursos a nivell educatiu, sanitari, judicial i social.