elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'investigador del CSIC José Manuel Serra Alfaro, nou director de l'Institut de Tecnologia Química

L'investigador del CSIC José Manuel Serra Alfaro, nou director de l'Institut de Tecnologia Química
  • El científic valencià dirigeix el centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València, referent en R+D+i en catàlisi, nous materials i fotoquímica

José Manuel Serra Alfaro, professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), és el nou director de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV). Serra dirigeix el Grup de Conversió i Emmagatzematge d'Energia del centre d'investigació valencià, i té prop d'una trentena de patents en el camp de la catàlisi i energia. Succeeix en el càrrec al també professor d'investigació del CSIC Fernando Rey García, que ha estat al capdavant de l'institut des de 2014.

José Manuel Serra Alfaro (València, 1976) va realitzar la seua tesi doctoral a l'Institut de Tecnologia Química sota la direcció del professor Avelino Corma, en col·laboració amb l'Institute Français du Petrole. La seua tesi es va centrar en el desenvolupament de noves eines per a catàlisi combinatòria i la seua aplicació en l'obtenció i optimització de nous catalitzadors industrials.

Va realitzar una estada postdoctoral de dos anys al centre d'investigació multidisciplinària alemany Forschungszentrum Jülich, on va treballar en el desenvolupament de càtodes nanoestructurats anomenats SOFC (dispositius que produeixen electricitat en oxidar un combustible), així com en membranes conductores d'ions. En 2006 va tornar a València a l'ITQ, on en l'actualitat està a càrrec de la línia d'investigació de piles de combustible i membranes conductores d'ions de l'institut, liderant el Grup de Conversió i Emmagatzematge d'Energia de l'ITQ.

La seua activitat científica se centra en l'aplicació de la catàlisi i la ciència dels materials al desenvolupament de components per a piles de combustibles i electrolitzadors d'òxid sòlid, amb especial atenció al disseny i caracterització de nous electrocatalitzadors, així com al desenvolupament de membranes conductores mixtes d'iós-electrós per a separació d'oxigen i hidrogen i per a la seua aplicació en reactors catalítics de membrana.

Serra és coautor de més de 190 articles d'investigació publicats en revistes científiques, 18 capítols de llibres i 27 patents en el camp de la catàlisi i energia. Representa al CSIC en la European Energy Research Alliance (EERA), el major programa d'investigació europeu en matèria d'energia, en l'àrea de Basic Science for Energy Joint Programme (AMPEA); i ha coordinat un dels llibres blancs sobre els reptes als quals el CSIC busca resposta en el futur pròxim, en concret el d'Energia limpia, segura y eficiente.

Ha participat en 5 projectes d'investigació del 7 Programa Marc d'Investigació Europeu relacionats amb membranes iòniques i piles de combustible, i actualment lidera la participació de l'ITQ en altres 3 projectes de l'actual programa Horitzó 2020. És fundador de la spin-off KERIONICS per al desenvolupament de sistemes de membranes ceràmiques per a la generació d'oxigen aplicades a processos de descarbonització.

Entre els premis que ha rebut al llarg de la seua trajectòria científica destaquen el ExxonMobil Chemical European Science and Engineering Award (2005); Christian Friedrich Schönbein Contribution to Science Medal, concedit per the European Fuel Cell Fòrum (2009); ECerS Young Scientist Award, concedit per la European Ceramic Society (2015); Medalla Juan López de Peñalver de la Reial Acadèmia d'Enginyeria (2016); i Premi Científic Air Liquide Grand Challenge. Lower-CO2 H2 (2018).

Pujar