elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Institut Valencià de Cultura celebra el Dia del Cant Valencià d’Estil

L’Institut Valencià de Cultura celebra el Dia del Cant Valencià d’Estil
  • El diumenge 2 d’octubre, a partir de les 17.00 hores, tindran lloc diverses actuacions itinerants que conclouran amb actuacions a l’escenari del claustre gòtic del Centre del Carme

  • La celebració, que es porta a terme des de l’any 2000, recupera enguany el format que tenia abans de la pandèmia

La Generalitat Valenciana, a través de la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, continua una tradició que va començar l’any 2000 i organitza, juntament amb el Consorci de Museus de la Generalitat, el Dia del Cant Valencià d’Estil a la ciutat de València amb el mateix format que era habitual abans dels anys de pandèmia.

El diumenge 2 d’octubre, a partir de les 17.00 hores, tindrà lloc un seguit d’actuacions itinerants pel centre de la ciutat de València, fins a arribar al Centre del Carme, on es faran les actuacions en l’escenari, amb el públic assegut, i es conclourà la festa.

Enguany participaran, en el cant d’estil i les albaes, Mari Carmen Villar ‘Carme de Benicalap’; Noèlia Llorens, ‘Titana’; Paqui Gijón, ‘Paquita la del Pedralbí’; Marian Salido, ‘Marian de Gandia’; Jacint Hernández, ‘Jacint d’Alcàsser’; Carles Dénia; Christian Penalba, de l’Alcúdia; i Joan Civera, ‘Joan de la Malva-rosa’. Pel que fa als ‘versaors’, es comptarà amb Fernando Ferrer, ‘Fernando el Ratllat’ i Carlos Bahilo.

L’acompanyament instrumental comptarà amb Víctor Gámez al trombó, Enrique Doménech al clarinet, Carlos Sánchez a la trompeta, Pep Juste al guitarró, Julián Romero i Juanjo Andrada a la guitarra. També participarà el grup de percussió i dolçaines la Colla d’Ontinyent.

Tornada al format tradicional

En 2020 no es va poder celebrar aquest acte per la pandèmia, i l’any passat les circumstàncies sanitàries van recomanar suspendre el recorregut pels carrers de la ciutat que constitueix la primera part de la festa, encara que la part de l’espectacle que es fa a l’escenari sí que es va dur a terme al mateix espai, el claustre gòtic del Centre del Carme Cultura Contemporània.

Enguany, per compensar els dos anys d’absència, la part itinerant serà més llarga i s’incrementa la quantitat de parades en llocs emblemàtics que serveixen de marc per a les actuacions efímeres. S’utilitzaran com a escenaris urbans tres places que no havien contemplat abans el quefer dels nostres artistes, la plaça de l’Ajuntament, concretament l’entrada de la Filmoteca Valenciana, la plaça del Mercat, entre la porta del Mercat Central i la Llotja, i la plaça de la Reina, recentment recuperada com a espai de vianants lliure de trànsit. A més, es tornarà a la plaça de Lope de Vega i es visitaran espais habituals com les places de Sant Lluís Beltrán, de Cisneros i del Carme.

Tant al llarg de l’itinerari, com a l’escenari del claustre gòtic del Centre del Carme, el grup selecte de ‘cantaores’ i ‘cantaors’, ‘versaors’, músics de vent i de corda polsada, i la colla de dolçainers i tabaleters desplegaran una bona mostra del cant valencià d’estil i les albaes de l’Horta, amb la càrrega d’expressivitat vocal apassionada que hi contenen.

Pujar