elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació inicia la restauració dels escuts nobiliaris de les Corts

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació inicia la restauració dels escuts nobiliaris de les Corts
  • Es tracta de les reproduccions de l’escut de Jaume I i les 38 grans famílies que van assistir a les primeres Corts Forals

MÉS FOTOS
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació inicia la restauració dels escuts nobiliaris de les Corts - (foto 2)
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació inicia la restauració dels escuts nobiliaris de les Corts - (foto 3)

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, ha iniciat la restauració de les reproduccions de 38 escuts de les grans famílies nobiliàries assistents a les primeres Corts forals de l’antic Regne de València, així com de l’escut del rei Jaume I i la seua espasa, que s’exposen habitualment en el Palau dels Borja, seu de les Corts.

La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha visitat els tallers per a conéixer els treballs de restauració, acompanyada per la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras.

Estos escuts van ser elaborats pels excel·lents professionals del camp de la pintura i el daurat Xavier Sambonet i Xavier Ferragut per a formar part de l’exposició ‘Les Corts valencianes, un passeig per la història’, celebrada en les tres capitals de la Comunitat Valenciana en els anys 1994 i 1995.

La seua importància radica en el fet que es poden veure i conéixer els motius heràldics de cada una de les principals cases nobiliàries assentades en territori valencià, com el bou sobre l’herba de la família Borja, els rombes en escaquer dels Centelles, les llunes invertides dels Llançol, les monedes dels March, o les roses dels Vilarrasa, entre altres.

Les grans famílies nobiliàries assistents a les primeres Corts Forals del Regne de València i que estan representades en els escuts són Almunia, Boïl, Borja, Cardona, Carros, Català de Valeriola, Centelles, Crespí de Valldaura, Cruìlles, Despuig, Escrivà, Cervató, Ferrer, Vilanova, Sànchez Zapata de Calatayud, Ixer, Joan, Ladró de Vilanova, Llançol, Maça de Linaza, March, Marrades, Martorell, Mercader, Montagut, Montplau, Pardo de la Casta, Rabaça, Rocafull, Roiç de Corella, Soler, Sorell, Tolsà, Vilaragut, Vilarrasa, Vich, Pròxida i Milà.

Les peces reproduïxen amb gran fidelitat i rigorositat els originals i estan fetes en fusta amb llenç adherit, policromats, daurats, platejats o corlats, seguint les tècniques habituals en l’època medieval.

Així mateix, per a la seua realització es va consultar l’obra titulada Trobes de mosen Jaume Febrer ... en que tracta dels llinatges de la conquista de la Ciutat de Valencia e son Regne ..., publicada a València en 1796, per la Impremta del Diari, en la qual s’inclouen 14 làmines amb els escuts heràldics dels cognoms dels conqueridors.

Pilar Tébar ha ressaltat “la transcendència que té per a conéixer la història de la Comunitat Valenciana la restauració de les reproduccions d’estos escuts històrics per l’IVCR+i aplicant tecnologia capdavantera”.

Desperfectes i rascades

L’objectiu de l’actuació és esmenar els xicotets desperfectes i danys produïts durant la manipulació de les peces, com xicotetes rascades i arrapades, que afecten fonamentalment la policromia i les superfícies daurades o platejades que deixen a la vista la preparació; o colps puntuals que han afonat la policromia. També es treballa sobre la part posterior d’alguns d’estos escuts, que tenen els ancoratges de l’època.

La restauració consistix en la neteja mecànica dels escuts, la consolidació puntual dels estrats pictòrics i la reintegració cromàtica de les rascades i arrapades amb pigments a l’aigua, al vernís o els dos segons el cas. Les pèrdues de daurat i plata es realitzaran amb or o plata en pols.

L’IVCR+i s’ha posat en contacte amb els artistes que els van dur a terme per a consensuar amb ells les tasques de condicionament d’estes obres, coincidint en el criteri de neteja i retoc puntual.

Una vegada finalitzada la intervenció els escuts, tornaran a exposar-se en una de les sales del Palau de les Corts.

Pujar