L'hostaleria i l'oci nocturn, units per a exigir “un rescat real”
Més d'un centenar d'empresaris s'han congregat aquest dilluns en la Plaça Manises per a reivindicar el seu paper com a sector estratègic
La Plaça de Manises de la ciutat de València s'ha convertit aquest dilluns en escenari de l'última concentració convocada per empresaris i professionals del sector hostaler i de l'oci nocturn de la Comunitat. Una nova cita en la qual al voltant d'un centenar de persones han reclamat diàleg i ajudes per al sector sota el lema “Salvem l'hostaleria i els locals d'oci nocturn”.
En la convocatòria s'han traslladat les principals reivindicacions que té en aquests moments el sector com aconseguir el diàleg amb la Conselleria de Sanitat que permeta consensuar les mesures i restriccions amb el sector, reclamar les mesures estratègiques que necessita l'hostaleria, la reobertura de l'oci nocturn i també s'ha denunciat la “criminalització constant” sobre el sector.
S'ha posat especial èmfasi en la voluntat de tot el sector de lluitar contra el coronavirus i l'esforç realitzat des de l'inici de la pandèmia, al mateix temps que s'ha reclamat “un rescat real” que passe per la prolongació dels ERTE. “Nosaltres no volem acomiadar als nostres treballadors, els necessitem, el nostre personal és molt valuós, som pimes i empreses familiars on els nostres treballadors formen part d'elles. Però reclamem una cobertura dels ERTES que ens permeta aguantar i que no ens porte al tancament, en cas contrari s'estaran destruint milers de llocs de treball” ha apuntat Manuel *Espinar, president de CONHOSTUR i la Federació Empresarial d'Hostaleria de València.
Per part seua, Luis Martí, president de CET-CV, ha donat rellevància al paper del turisme com “un dels motors de l'economia i de la pròpia societat”, al qual “és poc intel·ligent estigmatitzar” i al qual no es pot usar com a “boc expiatori”. En la mateixa línia ha exigit “coratge i menys por”, perquè “haurem de conviure amb la malaltia molt de temps”. Martí ha finalitzat la seua intervenció recordant que “ara els toca als gestors del públic a fer bé el treball”.
Des de l'oci nocturn, Joaquim Boadas, secretari general de l'associació estatal d'oci nocturn Spain Nightlife, ha posat en relleu la “situació dramàtica” que es desprén del tancament de l'oci nocturn i ha insistit en la necessitat de “rebre ajudes”.
Principals peticions
Entre les peticions que s'han entregat després de la concentració empresarial als responsables de la Generalitat cal destacar les següents:
Coordinació i diàleg de la Conselleria de Sanitat amb el sector abans de procedir a adoptar mesures de limitació i restricció d'activitats. Ja n'hi ha prou de decisions improvisades i de la inseguretat jurídica en la qual es troba el sector.
Reobertura de les activitats de l'oci en les condicions establides per la normativa sanitària. Defensem un oci reglat i responsable en contra del botelló i les festes privades i il·legals.
No a la criminalització del sector i a la culpabilització de l'hostaleria i el turisme en la transmissió del COVID-19.
Pla de rescat per a pimes d'hostaleria i oci nocturn amb ajudes directes a les empreses.
Estendre la duració dels ERTEs per força major mentre dure el COVID-19 amb bonificacions al 100% per a l'empresa que s'han vist obligades a tancar i major exoneració de la cotització a negocis amb obertura parcial.
Eliminació de la quota d'autònom durant el període de suspensió de l'activitat i mantindre la prestació per cessament d'activitat.
Reducció temporal de l'IVA en Hostaleria. Suspensió, ajornament o reducció d'impostos autonòmics i locals (IAE, IBI, impostos especials).
Eliminació de la taxa de terrasses d'enguany i suspensió de la taxa de 2021 d'acord amb l'evolució de la pandèmia.
Bonificacions fiscals als propietaris dels locals per l'ajornament o suspensió del pagament del lloguer i establir moratòries en els préstecs hipotecaris als establiments tancats.
Assegurar liquiditat de les empreses (més línies ICO amb finançament suficient i garantia total) i Flexibilitzar les condicions i obligacions dels préstecs ICO concedits a les empreses (ampliar el període de carència i el període d'amortització).